Američki znanstvenici napravili test na koronavirus koji daje rezultate kroz pola sata: "Vrlo brzo možemo proizvesti stotine tisuća ovih testova"

Kako pandemija novog koronavirusa ne pokazuje znakove posustajanja, sve su češći problemi s opskrbom i nedostatkom osoblja u laboratorijima za testiranje. No postoji rješenje.

Branimir Vorša | 01.09.2020. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim američkih znanstvenika sa sveučilišta Illinois pokazao je prototip brzog COVID-19 molekularnog testa te prijenosnog instrumenta koji je jednostavan za uporabu i koji ispisuje rezultate testiranja putem pametnog telefona u roku od pola sata.

Uspjeh američkog tima znanstvenika otvara mogućnost za dijagnosticiranje zaraze na mjestu događaj i bez potrebe za slanjem uzoraka u laboratorije te čekanje na rezultate najmanje 24 sata.

Kad bi ovakav uređaj bio dostupan, mogli bismo testirati ljude na COVID-19 na javnim događajima, auditorijima, velikim okupljanjima te potencijalno bi se ljudi mogli i sami testirati kod kuće. Rezultati takvih testiranja mogli bi se slati nadležnoj zdravstvenoj instituciji za daljnju koordinaciju, ističe Rashid Bashir, profesor bioinženjeringa na sveučilištu Illinois.

Tipičan test na koronavirus podrazumijeva uzimanje brisa iz nosa te prebacivanje uzorka u laboratorij na testiranje, što predstavlja kompliciran proces s puno međukoraka. Takvim testiranjem traži se odgovarajući RNK u virusu. Tijekom multipliciranja tog RNK, u procesu koji se zove RT-PCR, potrebno je napraviti više ciklusa temperaturnih promjena i za sve to potrebno je stručno osoblje i specijalizirana oprema.

Tim iz Illinoisa koristio je jednostavniji proces za analizu medija za transport virusa, koji se naziva LAMP i koji zaobilazi izvlačenje RNK i proces njezinog pročišćavanja.

LAMP radi na samo jednoj temperaturi, od 65 stupnjeva celzija, pa ga je puno lakše kontrolirati. Isto tako, LAMP radi na robusniji način od PCR testa, osobito kad se u uzorku nalaze onečišćenja. Možemo samo nakratko zagrijati uzorak, otvoriti virus i otkriti genetsku sekvencu koja specifično identificira SARS-CoV-2, pojašnjava Anurup Ganguli, student sa spomenutog sveučilišta i jedan od autora studije.

Tim je usporedio rezultate LAMP testiranja s PCR testovima i utvrdio da su rezultati konzistentni s PCR testiranjem.

LAMP test izgleda tako da se uzorak ubrizgava u 3D isprintanu mukrofluidnu čahuru, koja ima dva utora za šprice. Jedan od tih utora je za uzorak koji se nalazi u transportnom mediju, a drugi za LAMP kemikalije. Jednom kad se ubrizgaju, oni reagiraju unutar čahure.

Čitava stvar se može vrlo brzo prozivesti i tako napraviti više stotina tisuća primjeraka testova, ističe Bill King, profesor mehanike i inženjerstva, koji je i koautor studije.

U proizvodnji mikrofluidnih čahura timu pomaže tvrtka Fast Radius Inc. iz Chicaga, kojoj je King suosnivač.

Sama čahura može se utisnuti u prijenosni ručni instrument s komorom za zagrijavanje i utorom za smartphone uređaj koji iščitava rezultat. Za otprilike 30 minuta, pozitivan rezultat emitirat će fluorescentno svjetlo.

Dovoljno je da se mikrotekućina osvijetli svjetlošću iz LED žaruljica, dok stražnja kamera mobitela snima video formiranja zelenog fluorescentnog svjetla.

Tim sad radi na provjeri može li njihov test raditi i na uzorcima sline iz usta, umjesto relativno intruzivne metode uzimanja brisa iz nosa.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti