Astronomi procijenili vrijednost jednog od asteroida u pojasu između Marsa i Jupitera na 10 kvadrilijuna dolara, više od ukupne globalne ekonomije

Pojas asteroida između Marsa i Jupitera krije vrlo vrijedan asteroid. NASA 2022. godine tamo šalje sondu.

Branimir Vorša | 02.11.2020. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Masivni asteroid koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera procijenjen je na vrijednost od 10.000 bilijardi dolara. Otkrio ga je svemirski teleskop Hubble, a astronomi vjeruju da je sastavljen od nikla i željeza, pa otuda i tolika njegova procijenjena vrijednost.

Nazvan Asteroid 16 Psyche ima promjer oko 224 kilometara i jedan je od najvećih objekata u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.

S obzirom na njegovu veličinu i pretpostavljeni sastav elemenata, taj asteroid vrijedi više nego ukupna globalna ekonomija na Zemlji, piše u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu The Planetary Science Journal.

Psyche se neće dovlačiti do Zemlje i rudariti u dvorištu. Jednostavno ne posjedujemo tehnologiju za takvo što. Nimalo manje opasna činjenica jest i sljedeće: da ga se ide dovlačiti u Zemljino dvorište, Psyche bi ugrozio život na Zemlji jer bi mogao udariti u naš planet, a udar asteroida te veličine uništio bi život na Zemlji.

Postoje brojni problemi s njim, ali je i dalje zabavno zapitati se koliko bi komad metala veličine Massachusettsa mogao biti vrijedan, kaže planetarna znanstvenica Lindy Elkins-Tanton.

No proučavanje tog asteroida znanstvenicima bi moglo otkriti i tajne o Zemljinoj rastaljenoj jezgri jer vjeruju da bi Psyche zapravo mogao predstavljati jezgru planeta u ranom Sunčevu sustavu, koji je izgubio svoj plašt i koru zbog učestalih sudara s drugim objektima.

NASA priprema poslati i sondu na taj asteroid 2022. godine, a prema asteroidu će je vinuti najveća i najteža raketa tvrtke SpaceX, Falcon Heavy. Sonda bi do asteroida trebala stići 2026. godine te ostati u njegovoj orbiti narednih šest mjeseci, pritom će snimati njegovu površinu i proučavati ga iz daljine.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti