Brže nego što su se mnogi nadali: Nastave li se ovakvi trendovi, pandemija bi mogla biti gotova do kraja godine?

Unatoč mutacijama i novim varijantama koje se pojavljuju i šire diljem svijeta, čini se kako bi s dolaskom proljeća koronavirus i njegov utjecaj na naše života mogao slabjeti.

Martina Čizmić | 25.02.2021. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je prije godinu dana započela pandemija koronavirusa, dio se svijeta nadao da će potrajati tek nekoliko mjeseci. No kako se situacija pogoršavala, a virus širio diljem svijeta, nade da će COVID-19 biti samo prolazna bolest pale su u vodu.

Međutim, tijekom tih godinu dana dogodili su se veliki pomaci i u znanstvenom i u medicinskom razumijevanju virusa SARS-CoV-2 i same bolesti COVID-19. U međuvremenu su razvijena i cjepiva koja su se pokazala izuzetno učinkovitima, ako se brzo primjenjuju na velikom broju ljudi.

I unatoč tome što su se posljednjih mjeseci pojavile mutacije na virusu i razvile nove varijante virusa, čini se da bi svijet uskoro mogao odahnuti i pomalo se vratiti u neki privid normalnog života.

Da bi to moglo biti uskoro, nadaju se i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), u kojoj intenzivno prate brojeve zaraženih diljem svijeta.

Posebno ih je iznenadilo i pobudilo nadu u kraj pandemije to što podaci pokazuju da koronavirus gubi snagu. Tako je diljem svijeta u posljednjih šest tjedana zabilježen pad broja zaraženih, i to mnogo brže nego što se predviđalo. Prema tim podacima, vrhunac pandemije svijet je zabilježio u drugom tjednu siječnja, gotovo godinu dana od početka same pandemije.

I unatoč mutacijama i novim varijantama koje se pojavljuju i šire diljem svijeta, čini se kako bi s dolaskom proljeća koronavirus i njegov utjecaj na naše života mogao slabjeti.

Imamo pozitivan trend koji sad moramo stabilizirati. Požar još nije ugašen i ako ne budemo oprezni, mogao bi se ponovno rasplamsati u budućnosti, istaknuo je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I dok je Ghebreyesus oprezan i poziva na nastavak pridržavanja epidemioloških mjera, regionalni direktor za Europu Hans Henri Kluge nedavno je izjavio za dansku televiziju kako će pandemija koronavirusa "biti gotova za nekoliko mjeseci".

Najgore je iza nas. I dalje ćemo morati živjeti s virusom, ali mislim da neće biti potrebe za restrikcijama. To je optimistična izjava, rekao je Kluge.

Tome u prilog govore i podaci koji dolaze iz država u kojima je provedeno masovno cijepljenje. U Izraelu je, primjerice, broj novozaraženih smanjen, kao i broj ozbiljnih slučajeva bolesti.

Slika nije dostupna Izraelci su zadovoljni: Mjesec dana od početka masovnog cijepljenja znatno smanjen broj novih infekcija

Što više ljudi bude cijepljeno diljem svijeta, u kombinaciji s onima koji su već preboljeli bolest i imaju prirodni imunitet, to će virusu biti teže širiti se, čak i u mutiranom obliku.

Njemački epidemiolog Klaus Stöhr još je prije nekoliko tjedana ukazao na poveznicu između povijesnih pandemija koje su zahvatile svijet i razvoja aktualne pandemije koronavirusa.

Istaknuo je kako su dvije velike pandemije gripe (azijska 1957. i hongkonška 1968.) okončane brzo nakon što su doživjele svoj vrhunac. Isti je slučaj i sa španjolskom gripom koja je 1918. godine harala svijetom i odnijela više od 50 milijuna života. Svim tim pandemijama zajedničko je što je drugi val bio najsmrtonosniji, a pandemija je okončana brzo nakon trećeg vala. No također je napomenuo kako nijedan od tih virusa nije nestao, već je oslabio i postao sezonska gripa.

I znanstvenici čija je studija upravo objavljena u časopisu Science uvjereni su kako će pandemija uskoro oslabjeti i postati lokalna epidemija. Njihov model ukazuje na to da bi ozbiljnost infekcija koronavirusom uskoro mogla oslabjeti do razine obične prehlade.

Socijalno distanciranje i učinkovita cjepiva kritični su za kontrolu tijekom vrhunca epidemija i njezina završetka, ali kad uđemo u endemsku fazu, masovno cijepljenje više neće biti potrebno, smatraju autori studije te dodaju kako njihov model ukazuje da će se protiv COVID-19, u budućnosti, možda morati cijepiti samo djeca.

Izvor: Focus

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti