Combis predstavio jedinstveno rješenje za zaštitu od kibernetičkih napada

Combis je predstavio vlastiti centar kompetencija za kibernetičku sigurnost.

Martina Čizmić | 10.11.2020. / 12:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svakih 30 sekundi u svijetu se dogodi nekakav hakerski napad. U vremenu kad velik broj ljudi radi od kuće i temelji gotovo sve svoje postojanje na digitalnom svijetu, činjenica da to sve može nestati u nekoliko sekundi zvuči zastrašujuće. 

Iako je pandemija pokazala da je moguće u kratkom vremenu digitalizirati naše živote i prebaciti ih iz stvarnog života u oblake i virtualne oblike, ukazala je i na mnoštvo slabih točaka koje samo čekaju da ih hakeri iskoriste. Naime, prije pandemije oko 20 posto velikih tvrtki imalo je zaposlenike koji su radili od kuće. Sad je ta brojka porasla na 60 posto, a svi ti zaposlenici mogu potencijalno biti slaba točka koja će omogućiti da hakerski napad uspije.

Kako se to ne bi dogodilo, odnosno kako bi bili zaštićeni na vrijeme, Combis je predstavio novu uslugu 30SEC i tako zakoračio u područje kibernetičke sigurnosti. 

Dugo se već bavimo sigurnošću. No ono što danas radimo velik je iskorak koji je tržištu itekako potreban. Mijenjamo način na koji tvrtke mogu pristupiti sigurnosti. Da sve strepnje oko sigurnosti prepuste nekome drugome - Combisu. 30SEC usluga obuhvaća sigurnost od A do Ž. Više ne govorimo o pokrivanju ovog ili onog dijela sigurnosti, već o jednoj objedinjenoj usluzi koja pokriva svaki aspekt, rekao je Goran Car, glavni direktor Combisa.

Kako je istaknuto na predstavljanju, usluga će biti dostupna prvenstveno hrvatskim kompanijama koje su dosad imale prilično ležeran pristup kibernetičkoj sigurnosti. 

Naše su kompanije, kao i regija i ljudi, pomalo opuštene i uglavnom se reagira kad se nešto dogodi. Nažalost, sigurnost je više kao maraton gdje uvijek nastojite biti korak ispred drugih, a to znači i planirati za krizne situacije, istaknuli su. 

Prema riječima Domagoja Pehara, direktora Sektora za IP komunikacije i sigurnost u Combisu, 30SEC obuhvaća kompletnu brigu o sigurnosnoj opremi, stručnjake koji obavljaju kontinuirani nadzor i alarmiraju o potencijalnim prijetnjama, sve kroz kvalitetno uspostavljane procese komunikacije. Kako navodi, prednost Combisa je što potrebnu tehnologiju i know-how mogu prilagoditi svim potrebama i željama unutar bilo kojeg radnog okruženja. Ovisno o veličini i kompleksnosti samog sustava i tvrtke, implementacija ovog rješenja može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a o tome ujedno ovisi i njegova cijena. 

Combisov tim za kibernetičku sigurnost trenutačno se sastoji od 16 stručnjaka, a u planu im je zaposliti i educirati još barem toliko u sljedeće dvije do tri godine. 

Na predstavljanju novog tech aduta Combisa bilo je riječi o cyber security trendovima te važnosti edukacije, posebice od kompanija koje se bave IT sigurnošću.

Pitanje IT sigurnosti sve je više u fokusu. Razvoj tehnologije, promjene poslovnih navika, ali i epidemiološka situacija koju hakeri jako dobro koriste, stvaraju brojne sigurnosne izazove koji u budućnosti mogu samo dodatno rasti. Od iznimne je važnosti što više govoriti te educirati o sigurnosti. Premda su naša rješenja namijenjena tvrtkama, u fokusu komunikacije je krajnji korisnik, njegovo znanje i osjećaj za sigurnost, istaknula je Maja Markulin Klarić, direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti