Europska agencija za lijekove započela pregovore s Rusijom o cjepivu Sputnik V

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da je započela pregovore s proizvođačima ruskog cjepiva protiv COVID-19 Sputnik V.

Branimir Vorša | 26.11.2020. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema riječima dužnosnika iz Europske agencije za lijekove, koja daje licence za lijekove i cjepiva za područje čitave Europske unije, ruski proizvođač kontaktirao je s EMA-om i u tijeku su prvi razgovori.

Europski regulatori ocijenit će sigurnost cjepiva Sputnik V prije objave bilo kakve preporuke o tome može li se ono koristiti u zdravstvenim sustavima zemalja članica Unije.

Aplikacija je u EMA iz Rusije stigla još 22. listopada, a Kiril Dmitrijev, šef Ruskog fonda za izravna ulaganja koji je i financirao razvoj cjepiva, kaže da postoji mogućnost da bi se cjepivo moglo proizvoditi i u Njemačkoj.

Ranije ovog tjedna iz centra Gamaleja, koji je i napravio cjepivo Sputnik V, stigli su i novi podaci o učinkovitosti tog cjepiva. U Gamaleji tvrde da ti podaci dobiveni iz kliničkih testiranja sada ukazuju na to da je njihovo cjepivo još učinkovitije nego što se to ranije mislilo, točnije da stvara imunološku reakciju na COVID-19 kod više od 95 posto testiranih pacijenata.

Unutar Europske unije prema cjepivu Sputnik V najviše naginje Mađarska, koja je počela uvoziti to cjepivo radi istraživanja i testiranja, s potencijalnom namjerom naručivanja i veće količine u budućnosti.

No šefica Europske komisije Ursula von der Layen upozorila je šefove zemalja članica da sva cjepiva moraju proći kroz EMA te da će biti stavljena na tržište samo ako su učinkovita i sigurna.

 

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti