Europski regulator pozvao na zabranu izraelskog špijunskog alata: To bi bila najučinkovitija opcija zaštite

U središtu rasprave o alatima poput Pegasusa ne bi trebala biti samo uporaba tehnologije, već i važnost koju pripisujemo pravu na privatnost, ističe EDPS.

Hina | 15.02.2022. / 11:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je u utorak da se zabrani kontroverzni špijunski alat Pegasus koji je razvila izraelska grupa NSO.

EDPS je naveo da bi korištenje Pegasusa moglo dovesti do "neviđene razine intruzivnosti, koja može ometati najintimnije aspekte našeg svakodnevice".

Slika nije dostupna Sigurnosni stručnjaci složni: Pegasus je zastrašujuće kibernetičko oružje protiv kojeg nema obrane

Izrael se našao pod globalnim pritiskom zbog optužbi da su neke strane vlade zloupotrebljavale Pegasus kako bi špijunirale aktiviste za ljudska prava, novinare i političare.

Izraelska grupa NSO rekla je da ne može potvrditi ni demantirati postojeće ili potencijalne kupce Pegasusa. Navela je da ne upravlja sustavom nakon što je isti prodan državnim korisnicima niti je na bilo koji način uključena u rad sustava.

Zabrana razvoja i korištenja špijunskog softvera sa sposobnošću Pegasusa u Europskoj uniji bila bi najučinkovitija opcija za zaštitu naših temeljnih prava i sloboda, objavio je EDPS.

Slika nije dostupna Šok za korisnike iPhonea: Izraelski NSO ima malware koji stvara virtualno računalo unutar uređaja i radi što ga je volja

Slika nije dostupna Apple podigao tužbu protiv izraelske kompanije koja je razvila softver za špijuniranje iPhonea

U središtu rasprave o alatima poput Pegasusa ne bi trebala biti samo uporaba tehnologije, već i važnost koju pripisujemo pravu na privatnost.

Prema rezultatima istrage koju je prošle godine objavio konzorcij 17 međunarodnih medija, predvođen mrežom Forbidden Stories sa sjedištem u Parizu, otkriveno je da je špijunski softver Pegasus hakirao mobitele novinara, političara, aktivista za ljuska prava na globalnoj razini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti