Apple podigao tužbu protiv izraelske kompanije koja je razvila softver za špijuniranje iPhonea

Iz NSO Groupa kažu kako su zahvaljujući njihovom softveru spašene tisuće života, no optužbe kažu da je korišten i za špijuniranje novinara i aktivista za ljudska prava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2021. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Appleov telefon puno sigurniji od Androida, i korisnici iPhonea mogu biti prisluškivani i praćeni, što je na svojoj koži osjetio i Jeff Bezos. Jedan od najčešćih način na koji se može probiti zaštita iPhonea korištenjem softvera Pegasus, izraelske kompanije NSO Group. Ta tvrtka, odnosno kompanija čiji je NSO Group dio (Q Cyber Technologies) svoj špijunski softver prodaje vladama koje ga iskorištavaju za praćenje i špijuniranje svojih sugrađana.

Slika nije dostupna Istraga potvrdila: Špijunski softver Pegasus korišten je za nadziranje aktivista, novinara i oporbenih čelnika diljem svijeta

Iz NSO Groupa uvjeravaju kako svoje alate koji zaobilaze zaštitu uređaja prodaju samo vladama i policijskim snagama te kako imaju alate za zaštitu s kojima mogu spriječiti zlouporabu softvera, s Pegasusom se povezuju i praćenja novinara, političara, znanstvenika i aktivista za ljudska prava. Među inim, njihov se špijunski softver koristio i za nadzor nekih američkih građana, zbog čega su iz Applea odlučili podići tužbu protiv NSO Groupa i Q Cyber Technologiesa.

Osim prodaje špijunskog softvera, iz Applea su kompanije optužili i za davanje podrške i konzultacije prilikom izvođenja napada. Na sudu traže da se NSO Groupu zabrani korištenje njihova softvera kako bi se spriječili daljnji napadi i špijuniranje ljudi te kažu da će donirati 10 milijuna dolara, kao i novac dobiven tužbom kompanijama i grupama koje su im pomogle u otkrivanju napada na korisnike iPhonea.

Iz NSO Groupa brane se kako su zahvaljujući Pegasusu spašene tisuće života te su uhvaćeni teroristi i pedofili.

iPhone Otkriven opasan propust u iPhoneu s kojim su špijunirani novinari: Hakeri su imali pristup lozinkama, mikrofonu i kameri

Apple nije jedina američka kompanija koja je udarila po NSO Groupu - ta je kompanija stavljena i na američku crnu listu tvrtki s kojima je zabranjena suradnja, a ranije su je kritizirali ili su protiv njih pravne akcije poduzeli i drugi tehnološki divovi poput Microsofta, Alphabeta, Mete i Cisca.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti