Otkriven opasan propust u iPhoneu s kojim su špijunirani novinari: Hakeri su imali pristup lozinkama, mikrofonu i kameri

S obzirom na to da je propust postojao oko godine dana, pitanje je ima li, pored 37 zaposlenika Al Jazeere, još žrtava špijunaže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2020. / 11:36

iPhone (Foto: Getty images)

Kada se govori o sigurnosti pametnih telefona, loptica je na strani Applea i njihova iPhonea, koji se smatra puno sigurnijim u odnosu na Android, no svima je odavno jasno kako potpuna sigurnost ne postoji. To je na svojoj koži otkrio nitko drugi nego Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, čiji je iPhone hakiran (bez njegova znanja) nakon što je od saudijskog princa Mohammeda bin Salmana primio videozapis putem WhatsAppa. Također, s vremenom smo saznali i za još nekoliko sigurnosnih propusta na Appleovim telefonima koji su iskorišteni za hakiranje i napade.

Pametni telefon (Foto: Getty Images) Kontroverzna izraelska tvrtka prodaje softver za koji tvrdi da bi mogao okončati pandemiju koronavirusa, ali uz veliku cijenu

Žrtve hakiranja, prema posljednjim medijskim izvještajima, postali su i zaposlenici Al Jazeere - navodno se radi o 36 ili 37 osoba koje su radile kao novinari, voditelji, producenti ili su bili direktori te kompanije. Napad je navodno ponovno povezan sa Saudijskom Arabijom, čiji su hakeri iskoristili sigurnosni propust u iMessageu koji je popravljen s posljednjom verzijom softvera iOS 14. Putem tog propusta napadači su imali pristup lozinkama i mikrofonu, a čak su mogli snimati fotografije s telefona. Jasno, riječ je o iznimno opasnom propustu koji je napadačima pružio potpuni uvid i privatne i poslovne živote njihovih vlasnika.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je taj propust postojao oko godine dana i možemo se samo pitati je li ga još netko iskoristio za špijuniranje. Operaciju špijunaže novinara otkrili su istraživači Citizen Laba sa Sveučilišta u Torontu. U napadu je korišten spyware izraelske kompanije NSO Group, a iza njega stoje, što je naravno neslužbeno - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Zabrinutost među svjetskim moćnicima nakon hakiranja Bezosa: "To se može dogoditi svakome"

Iz NSO Groupa reagirali su na te navode te kažu da nisu upoznati s tvrdnjama Citizen Laba i da nemaju pristup podacima hakiranih osoba. Objavili su kako istražuju sve slučajeve u kojima postoje vjerodostojni dokazi zlouporabe od njihovih klijenata, uz naglasak da je njihov softver namijenjen isključivo borbi protiv kriminalaca.

Situaciju su komentirali i iz Applea te kažu da ne mogu potvrditi informacije koje je objavio Citizen Lab, no kažu da je napad bio ciljan te potiču korisnike na instalaciju posljednje verzije njihova mobilna operativnog sustava.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti