Kontroverzna izraelska tvrtka prodaje softver za koji tvrdi da bi mogao okončati pandemiju koronavirusa, ali uz veliku cijenu

NSO Group pohvalila se kako već pregovara s nekim svjetskim vladama, a neke već i testiraju sam program.

Martina Čizmić | 03.04.2020. / 09:53

Pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Mogu li različite aplikacije napraviti ono što medicina (još) ne može i spasiti svijet od koronavirusa? Neki vjeruju da može. Kontroverzna izraelska tvrtka, poznata po ne baš uvijek legalnim softverima koje nudi vladama diljem svijeta, navodno je počela prodavati softver koji nadzire mobilne podatke i predviđa širenje koronavirusa.

NSO Group pohvalila se kako već pregovara s nekim svjetskim vladama, a neke već i testiraju sam program.

Ovaj će softver riješiti globalnu pandemiju. Pruža vladama mogućnost da razumiju situaciju u kojoj su se našli i donesu informirane odluke. To je zaista snažan softver, rekao je glasnogovornik NSO Group za BBC News.

Problem je što takav softver automatski povlači i pitanje privatnosti podataka i samih građana koje vlada odjednom može nadzirati. No u NSO-u ističu kao njihovi zaposlenici neće imati pristup samim podacima, a softver najbolje funkcionira ako mobilni operatori otvore pristup svojim podacima o korisnicima.

Tako bi se svaka zaražena osoba mogla pratiti, bilježiti s kojim ljudima se susrela i kud se kretala. Čak bi se moglo i rekonstruirati kud se kretala i s kim se susretala prije nego što je pokazala prve simptome zaraze.

Na karti se prikazuju brojevi telefona ljudi koji su inficirani, a umjesto imena i prezimena, upotrijebljeni su nasumični brojevi. NSO tvrdi da je tako moguće predvidjeti gdje će se pojaviti sljedeće žarište bolesti, u kojoj će bolnici biti najpotrebniji respiratori, ali i kad bi pojedine regije mogle izaći iz karantene (informacija koja trenutačno zanima mnoge koji su zatvoreni u kućama).

Zanimljivo, u NSO-u također tvrde da su od vlada koje testiraju sustav zatražili da poštuju europski GDPR ili svoju verziju pravila privatnosti.

Upravo je pitanje privatnosti ono što zabrinjava vezano uz NSO. Poznato je da je njihov softver Pegasus korišten kako bi se pratili i nadzirali novinari i disidenti u brojnim zemljama diljem svijeta. Upravo je NSO bio spominjan u velikoj aferi kad je otkriveno da je hakiran mobilni telefon Amazonova Jeffa Bezosa. Osim toga, već smo vidjeli kako izgleda kad velika količina privatnih podataka završi u rukama privatne tvrtke (Facebook, Cambridge Analytica...). Ako je to još i privatna tvrtka koja se bavi izradom "špijunskog" softvera, to može biti samo recept za katastrofu.

S tim su se složili čak i u Izraelu, gdje je parlament odbacio plan ministrice obrane Naftali Bennet da NSO dobije pristup osjetljivim podacima o građanima koje prikuplja sigurnosna služba Shin Bet.

Sigurno je da će neke zemlje u svijetu kupiti softver od NSO-a i isto je tako sigurno da o tome neće obavijestiti svoje građane.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti