FOTO Ideeeeš: Ovo je najnevjerojatnija i najdetaljnija fotografija Sunca ikad snimljena

ESA je objavila fotografiju Sunca u dosad nikad većim detaljima. Jednostavno rečeno, to morati sami vidjeti.

Branimir Vorša | 02.04.2022. / 11:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ove godine poželite vidjeti onu jednu svemirsku fotografiju koja će nadmašiti sve ostale, onda ova fotografija našeg sunca u zapanjujuće visokoj rezoluciji sigurno slovi za jednog od najvećih kandidata za to.

Krajem ožujka Europska svemirska agencija objavila je fotografiju Sunca u nevjerojatnih 83 megapiksela rezolucije. Sama brojka vam možda ne govori previše, no jednom kad počnete uvećavati detalje na toj fotografiji, jednostavno vam ponestaju riječi kojima biste izrazili količinu divljenja.

Fotografiju je snimila ESA-ina letjelica Solar Orbiter koja se nalazi na pola puta između Zemlje i Sunca, a snimljena je 7. ožujka 2022. godine.

Riječ je o mozaik od 25 pojedinačnih 10-minutnih ekspozicija snimljenih uzastopno, a letjelici su trebala četiri sata da složi taj mozaik.

Slika ima ogromnih 9148 x 9112 piksela, odnosno 83 megapiksela. Za usporedbu, 4K zaslon ima tek 3840 x 2160 piksela, što je 8 megapiksela.

Punu rezoluciju te fotografije "tešku" 56 MB možete preuzeti OVDJE i slobodno se poigrajte s uvećavanjem detalja, jer ćete zasigurno provesti neko vrijeme proučavajući ih.

To je ujedno i najviša rezolucija slike cijelog Sunčevog diska dosad snimljena, iako su korištene posebne kamere kako bi mogla uključiti i njegovu koronu koja je inače vidljiva samo tijekom potpune pomrčine Sunca na Zemlji.

Fotografija je snimljena kamerom koja je osjetljiva samo na ekstremno ultraljubičasto područje elektromagnetskog spektra.

Druge kamere na Solar Orbiter ima i druge kamere koje snimaju i mjere temperaturu Sunca.

Lansiran početkom 2020. godine, Solar Orbiter ima paket od 10 različitih znanstvenih instrumenata koji po prvi put izvode mnoga opažanja na Suncu.

Oni uključuju prva opažanja teleskopom iz blizine Sunca, prve slike sjevernog i južnog pola Sunca i prvo potpuno promatranje Sunčevog vjetra.

Solar Orbiter je sada unutar orbite Merkura, najbliže što će biti Suncu, na oko 50 milijuna kilometara. To je jedan od glavnih događaja u misiji te letjelice.

U orbitalnoj je rezonanciji s Venerom, tako da rutinski koristi planet da promijeni svoju putanju. Njegov sljedeći prelet Venere je 3. rujna 2022. godine.

Izvor: Forbes/ESA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti