Futuristička megajahta za najbogatije: Ovo čudo dugo 150 metara osim što plovi, još i leti s više od 100 km/h

Buduće superjahte najbogatijih mogle bi letjeti i lebdjeti, a ne samo ploviti na vodi.

Branimir Vorša | 12.01.2022. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Talijanska dizajnerska tvrtka predstavila je svoju najnoviju luksuznu jahtu – dizajniranu za letenje i plovidbu svjetskim oceanima. To ekstravagantno vozilo nazvano Air Yacht, otkriveno je na konceptualnim slikama rimske tvrtke Lazzarini Design Studio.

Tijelo tog letećeg i plovećeg čuda zamišljeno je za izgradnju od ugljičnih vlakana, a tijekom leta može doseći brzinu od 112 kilometara na sat zahvaljujući četiri električna propelera na solarni pogon i dva bočna pontona punjena helijem i zapremine 400.000 četvornih metara komprimiranog plina. Air Yacht mogao bi u zraku ostati punih 48 sati.

Air Yacht stoga može letjeti, lebdjeti i lebdjeti na vodi.

Cijena izgradnje zasad nije poznata, iako tvrtka kaže da je dizajnirana imajući na umu privatne vlasnike, no tu je vjerojatno riječ o potencijalnim kupcima s milijunima i milijunima dolara viška u džepu.

Dužina te zračne jahte iznosila bi 150 metara, a širina 80 metara, dok bi glavna središnja paluba bila duga 79 i široka 10 metara.

Air Yacht pokretalo bi osam motora uparenih u četiri para u kojima ti motori suprotno rotiraju i koji energiju dobivaju iz ultralakih baterija, koje pak napajaju solarne ploče na gornjoj površini leteće jahte.

Air Yacht nije zračni brod za javni prijevoz ili turističke svrhe, ističu iz Lazzarini Design Studija, koji je objavio galeriju konceptualnog dizajna na svojoj internetskoj stranici, kao i na svojoj stranici na Instagramu.

Oko helijskih odjeljaka unutar pontona nalaze se dvorane i privatni apartmani s krevetima i perilicama, tako da je Air Yacht zapravo opremljen za duga i višednevna putovanja. Postoji pet apartmana za putnike na raspolaganju sa svake strane s impresivnim pogledom na nebo.

Tu je čak i široka platforma za gledanje bez prozora na stražnjoj strani svakog pontona, koja putnicima omogućuje otvoren pogled na valove ili alternativno boravak na svježem zraku na 1500 metara iznad površine tla ili mora.

Oba pontona povezana su središnjom palubom s četiri karbonska mosta, kroz koje putnici mogu hodati. Središnja paluba zamišljena je kao zajednički prostor za okupljanje putnika, opuštanje i jelo. Pruža luksuzni prostor s pogledom za putnike, a tu su još i bazen, salon s tepihom te prostrani dnevni boravak s blagovaonom.

Na dnu svakog od dva pontona nalaze se takozvani podrumi na napuhavanje, koji se pune zrakom kada se približavaju vodi, omogućujući toj zračnoj jahti da pluta kad je to potrebno.

Zračna jahta može stajati u vodi pomoću smanjenja tlaka helija i sidrenog sustava balasta. Može tiho ploviti brzinom od 10 kilometara na sat, ističu iz Lazzarinija.

No ni to nije sve, jer postoji i poseban dodatak na vrhu jahte koji služi za slijetanje helikoptera i kao polazišna točka za leteći obilazak lokalnih odredišta.

Lazzarini često otkriva raskošne koncepte, koje u konačnici nikad ne provedu u djelo, pa je moguće da se Air Yacht može pokazati preskupim da bi ikada postao stvarnost.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti