Gotovo 90 posto vozača u Hrvatskoj koristi mobitel za vrijeme vožnje

Zabrinjava što brojni vozači ne bi odustali od korištenja mobilnog telefona tijekom vožnje bez obzira na kaznu.

Martina Čizmić | 01.07.2017. / 19:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti objavila je istraživanje na temu ponašanja i navika vozača automobila, biciklista i pješaka prilikom upotrebe mobitela u prometu. Rezultati istraživanja otkrili su kako više od 90 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, a gotovo 50 posto ponašanje ne bi mijenjalo bez obzira na visinu kazne.

Na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu, o broju prekršaja i iskustvima policije vezano uz korištenje mobitela u prometu govorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Služba za sigurnost u cestovnom prometu istaknuvši kako je po učestalosti prekršaja uporaba mobitela šesta na ljestvici.

Profesorica psihologije Ljiljana Mikuš, pročelnica Sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva naglasila je kako istraživanja dokazuju da je vjerojatnost nesreće zbog korištenja mobitela u vožnji povećana za četiri do devet puta.

Rezultate istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu, provedeno u lipnju na tisuću ispitanika reprezentativnog uzorka u 21 županiji, prezentirala je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu. Istaknula je kako temeljem rezultata istraživanja slobodno možemo zaključiti da vozači takvo ponašanje ne smatraju nepoželjnim ili neodgovornim, jer gotovo svi bez zadrške priznaju kako koriste mobitel za vrijeme vožnje.

Mobitel, vozači za volanom, najviše koriste za razgovor, potom za navigaciju, a na trećem je mjestu SMS. Iako gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje opasno, čak 38,7 posto navodi da ga ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne, a 7,2 posto smatra da je kažnjavanje nepotrebno. Što se biciklista tiče, svaki treći tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu.

Zanimljivo je kako mobitel u vožnji češće koriste muškarci nego žene. I to čak dvostruko češće.

Tako gotovo 62 posto muškaraca koristi mobitel za razgovor ili SMS u vožnji, dok je taj postotak kod žena oko 38 posto.

Zabrinjava što čak 65 posto muškaraca tijekom vožnje koristi društvene mreže, gotovo 60 posto za GPS, a 57,4 posto za fotografiranje.

S druge strane, žene u gotovo 35 posto slučajeva koriste mobitel u vožnji kako bi provjerile društvene mreže, ali zato 42 posto koristi za fotografiranje.

Gledano po regijama, u Zagrebu i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj najčešće se razgovara na mobitel, u Istri šalje SMS,a u Slavoniji, Istri i Dalmaciji koristi GPS.

 „Zadali smo si težak zadatak, objasniti ljudima da niti jedan poziv ili SMS dok smo u vožnji nije dobar. Samo jednu sekundu nepažnje možemo platiti najskuplje. S obzirom da ovaj projekt nije jednokratne upotrebe, nego je zamišljen imati kampanju Dan bez mobitela u prometu“ svake godine, simbolički datum je 21. listopada – idemo s porukom kako nijedan poziv, niti jedan massage nije vrijedan našeg zdravlja i našeg života“, rekao je predstavljajući kampanju prevencije 'Dan bez mobitela u prometu' Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti