HP Elite x3 – Windows telefon koji se može koristiti kao laptop i stolno računalo

Uskoro počinje prodaja HP-ovog phableta koji će se, uz dodatne dockove, moći koristiti i kao stolno i kao prijenosno računalo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2016. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako mnogi analitičari vjeruju kako su dani mobilnih Windowsa odbrojani te se pokazalo kako ova platforma ne može konkurirati Googleovom Androidu i Appleovom iOS-u, u HP-u nadaju se kako i dalje postoji potražnja za telefonima koje pokreće Microsoftov operativni sustav. Ova je kompanija model Elite x3 prvi put najavila još u veljači ove godine na Mobile World Congressu, a jučer su objavili informacije o njegovoj cijeni i globalnoj dostupnosti. HP-ov phablet dolazi s velikim ekranom dijagonale 5,96 inča rezolucije 2,560x1,440 piksela, pokreće ga Qualcommov Snapdragon 820 procesor, ima 4GB RAM-a, 64GB memorije za pohranu podataka, a zahvaljujući utoru za microSD memorijske kartice, količina prostora može se povećati na čak 1TB. Ostale opcije uključuju stražnju kameru rezolucije 16MP, prednju 8MP kameru i senzor otisaka prstiju, a s obzirom na napredan hardver i mobilnu platformu, na PC Worldu kažu kako je ovaj uređaj prvenstveno namijenjen profesionalcima i poslovnjacima.

Upravo će oni najviše cijeniti mogućnosti proširenja ovog telefona koji se uz dodatni dock, odnosno ekran s tipkovnicom može koristiti i kao stolno računalo i kao prijenosnik. Kako bi se koristio kao stolno računalo, potrebno je Elite x3 povezati s Desk Dockom koji se povezuje s monitorom, tipkovnicom i mišem tako da se na velikom ekranu može surfati internetom, uređivati Office dokumente i slično, kao i na pravim stolnim računalima. Lap Dock dolazi s tipkovnicom, touchpadom i 12,5 inčnim ekranom te se, kada se Elite x3 poveže s njim, ovaj telefon može koristiti kao prijenosno računalo. Cijena samog telefona na europskom tržištu iznosit će 700 eura, za komplet telefona i Desk Docka potrebno je platiti 729 eura, dok će cijena telefona Desk Docka i Lap Docka iznositi 1,200 eura. HP Elite x3 i njegovi dodaci u SAD-u moći će se kupiti od kraja ovog i početka sljedećeg mjeseca, dok datum početka prodaje na europskom tržištu još nije objavljena.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti