Istraživanje otkrilo: Simptomi infekcije koronavirusom imaju točno određeni redoslijed kojim se pojavljuju

Bolest COVID-19 razvija se određenim tijekom. Znanstvenici su uspjeli stvoriti svojevrsni hodogram pojave simptoma i razvoja bolesti na temelju podataka iz Kine.

Martina Čizmić | 30.12.2020. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do sad smo svi već apsolvirali koji su najčešći simptomi infekcije koronavirusom - vrućica, gubitak osjeta mirisa i okusa, nedostatak daha i suhi kašalj. No, znanstvenici su otkrili da postoji određeni redosljed kojim se ti simptomi pojavljuju, a koji bi mogao ljude alarmirati i prije početka bolesti COVID-19.

Vrućica i malaksalost

Kod većine osoba koje su razvile bolest COVID-19, već se prvog dana pojavila vrućica, osjećaj snažnog umora ili malaksalosti, dok su ostali simptomi izostali ili bili veoma blagi.

Probavne poteškoće

Probavne poteškoće u obliku proljeva i mučnine također su se pokazale kao jedan od prvih znakova COVID-19, jer je to često znak da se tijelo bori protiv ozbiljne infekcije.

Suhi kašalj

Nakon pojave vrućice, obično brzo uslijedi suhi kašalj. Najčešće se javlja isti ili sljedeći dan.

Treći dan je ključan

Ako i nakon trećeg dana imate blage simptome, vjerojatno ste među onim sretnicima koji neće razviti ozbiljniji oblik bolesti COVID-19. Naime , analizom podataka, znanstvenici su otkrili kako je upravo treći dan ključan, jer se tad najčešće pogoršaju simptomi oboljelima.

Otežano disanje

Kako bolest napreduje, tako se oko petog dana pojavljuje otežano disanje. Pacijenti opisuju taj osjećaj kao da im netko sjedi na prsima ili kao da ne mogu udahnuti dovoljno zraka.

Kratak dah

Oko sedmog dana, simptomi postaju sve ozbiljniji. Uz otežano disanje, javlja se i kratak dah, koji dodatno opterećuje pluća i čini disanje problematičnim.

Zatajenje pluća

Kod ozbiljnih slučajeva bolesti COVID-19, oko osmog dana javlja se jedan od najozbiljnijih simptoma - ARDS ili Akutni Respiratorni Distresni Sindrom. Radi se o respiratornom zatajenju koje karakterizira brzi početak raširene upale u plućima. Simptomi uključuju kratkoću daha, ubrzano disanje i plavkastu obojenost kože. Osobe kod kojih se pojavi ARDS najčešće završavaju na kisiku ili intubirane i na respiratoru.

Sepsa

Oko devetog dana, u najozbiljnijm slučajevima bolesti COVID-19, javlja se sepsa kao snažan odgovor imunološkog sustava na ozbiljnu infekciju. Upravo je sepsa najčešći uzrok smrti kod pacijenata koji su u jedinici intenzivnog liječenja.

Snažna bol u trbuhu

Oni koji su imali sreće i izbjegli sepsu, često su oko 10. ili 11. dana infekcije prijavili snažnu bol u trbuhu zbog koje su često primljeni u jedinicu intenzivnog liječenja.

Gubitak apetita

Ovaj se simptom javlja i kod bolesnika koji boluju od srednje teškog oblika COVID-19 i najčešće dolazi u kombinaciji sa snažnom boli u trbuhu.

18. dan borbe

Za brojne je pacijente ovo presudan trenutak. Oni kojima se stanje popravlja, najčešće su oko 18. dana otpušteni iz bolnice na kućnu njegu. Za najozbiljnije pacijente, često je upravo 18. dan trenutak kad se stvari pogoršaju i nastupa smrt.

No treba imati na umu da je ovo prosječan tijek bolesti i da uvijek može doći do odstupanja.

Također, treba dodati kako kod većine oboljelih inkubacija, odnosno period od trenutka zaraze do prvih simptoma, traje oko pet dana tijekom kojih nema nikakvih simptoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti