Iznenađujuće otkriće: Znanstvenici pronašli protein koji koronavirus pušta u tijelo na "mala vrata"

Znanstvenici su otkrili kako nije samo jedan "izdajnički" protein odgovoran za lakši ulazak SARS-CoV-2 virusa u ljudsko tijelo, već da bi takvih "izdajica" moglo biti i više.

Martina Čizmić | 25.10.2020. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici već mjesecima istražuju koronavirus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19. Do sad su utvrdili da virus koristiti ACE2 receptore, odnosno proteine na površini ljudske stanice, ne bi li si osigurao ulaz u stanicu i njeno inficiranje. No, posljednje je istraživanje pokazalo da virus poznaje i tajna vrata, koja mu omogućuju ulazak u stanicu čak i kad je ACE2 deaktiviran.

Dva tima znanstvenika, neovisno su jedni od drugih, otkrili da postoji protein koji se naziva neuropilin-1, a koji je "rezervni" receptor koji SARS-CoV-2 iskorištava za infekciju ljudskih stanica.

Otkriće ovog novog proteina koji virusu otvara tajna vrata za SARS-CoV-2 iznenadila je znanstvenike jer se do sad smatralo da taj protein ima ulogu u pomaganju neuronima da stvaraju točne veze te da pomaže u izgradnji krvnih žila. No, ove studije pokazale su kako neuropilin-1 zapravo otvara virusu vrata prema inficiranju živčanog sustava.

Znanstvenici su ipak optimistični jer vjeruju da bi ovo otkriće "tajnih vrata" moglo pomoći u otkrivanju načina kako blokirati ulazak virusa ljudske stanice.

Naime, prilikom istraživanja, znanstvenici sa Sveučilišta Bristol otkrili su kako SARS-CoV-2 iskorištava prisutnost ACE2 i neuropilin-1 proteina kako bi inficirao stanice u ljudskom tijelu. No, kad jednog od ta dva proteina nema (ili su blokirani), stopa inficiranih stanica opada.

Istovremeno tim njemačkih i finskih istraživača došao je do istog zaključka, ali koristeći nešto drugačiju tehniku.

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Münchenu utvrdili su da SARS-CoV-2 iskorištava protein neuropilin-1 za ulazak u ljudske stanice u onim dijelovima tijela u kojima protein ACE2 nije prisutan.

Ova bi otkrića mogla pomoći znanstvenicima da bolje razumiju način na koji SARS-CoV-2 inficira ljudske stanice, ali i otkriju kako ga zaustaviti.

No, znanstvenici upozoravaju i kako su prilikom istraživanja pronašli još proteina koji omogućavaju ulaz u stanice virusu SARS-CoV-2, ali za sad nije jasno kakvu ulogu ti proteini točno imaju - mogu li samostalno omogućili ulazak virusa u stanice ili su samo sporedni igrači u infekciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti