Izraelsko istraživanje pokazalo: Treća doza cjepiva protiv COVID-19 ima slične nuspojave kao i druga

Trideset jedan posto izvijestilo je o nekim nuspojavama, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Hina | 09.08.2021. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Većina ljudi koji su primili treću dozu cjepiva protiv COVID-19 tvrtke Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je inicijalno istraživanje u Izraelu.

Izrael je prije desetak dana počeo nuditi docjepljivanje trećom dozom cjepiva osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante. To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech cijepila više od 240.000 osoba.

Oko 4500 osoba koje su primile treću dozu od 30. srpnja do 1. kolovoza, odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdeset osam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali "slično ili bolje" u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Trideset jedan posto izvijestilo je o nekim nuspojavama, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto da je tražilo liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su "početni i samoprijavljeni", dopuštaju usporedbu nuspojava s drugom dozom, a "ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi".

Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za osobno upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi cijepljenja, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, rekao je Balicer.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti