Izvanzemaljci bi se za komunikaciju u svemiru mogli koristiti kvantnim komunikacijskim mrežama?

Studija koju potpisuje teorijski fizičar Arjun Berera sa Sveučilišta Edinburgh, sugerira da bi kvantne komunikacijske mreže mogle postojati u svemiru i funkcionirati bez raspadanja.

Martina Čizmić | 08.07.2022. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Unatoč tome što potraga za izvanzemaljcima traje već godinama, čovječanstvo još uvijek nije pronašlo čvrst dokaz da u svemiru postoje i druge inteligentne civilizacije. Ali su znanstvenici uvjereni kako je samo pitanje trenutka kad će se to dogoditi.

U međuvremenu, istraživači se bave nekim drugim teorijama. Jedna od njih je i kako bi izvanzemaljske civilizacije mogle međusobno komunicirati u svemiru. U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Physical Review, grupa znanstvenika predstavila je matematički mode koji, tvrde, pokazuje kako bi izvanzemaljci potencijalno mogli komunicirati putem kvantne fizike.

Pitanje kvantne komunikacije nešto je na čemu već godinama rade znanstvenici diljem svijeta. Ideja je da kvantna mehanika osigurava određena svojstva koja bi prijenos informacija učinila inherentno bržim i sigurnijim od običnih sustava... ako ga možemo natjerati da radi.

Nedavno su istraživači s Instituta Ruđer Bošković i njihovi kolege pokazali da je kvantna komunikacija moguća. Uspostavili su kvantnu vezu između Trsta, Rijeke, Zagreba i Ljubljane te pokazali kako je komunikacija bila sigurna (zahvaljujući kvantnoj enkripciji) i izuzetno brza.

Slika nije dostupna Probili led i dokazali da je Hrvatska spremna: Znanstvenici s Ruđera uspješno demonstrirali prvu javnu kvantnu komunikaciju između tri države

Slika nije dostupna Ruđerovci s međunarodnim kolegama otkrili i napravili "kvantni internet" koji je nemoguće špijunirati ili hakirati

No, studija koju potpisuje teorijski fizičar Arjun Berera sa Sveučilišta Edinburgh, sugerira da bi takve kvantne komunikacijske mreže mogle postojati u svemiru i funkcionirati bez raspadanja.

Kvantna stanja se općenito smatraju vrlo krhkima pa bilo kakva vanjska interakcija, na neki način uništava to stanje, rekao je za Science News Berera.

Berera i njegov kolega teoretski fizičar Jaime Calderón-Figueroa, proveli su izračune kretanja X-zraka kroz prazninu prostora kako bi provjerili potencijalnu dekoherenciju (raspad kvantnog stanja).

Otkrili su da, kad bi se fotoni koristili kao kvantne čestice, mogli bi se prenijeti najmanje stotinama tisuća svjetlosnih godina, što bi im omogućilo prijenos preko cijelog Mliječnog puta. Kako su pojasnili u studiji, to bi bilo moguće jer jer prosječna gustoća materije u svemiru mnogo manja nego na Zemlji, a to 'čišće' okruženje znači manje šanse za smetnje. Čak ni gravitacijska sila ne bi bila dovoljna da omete kvantnu komunikacijsku mrežu.

Vjerojatno je da bi se kvantna komunikacija pomoću fotona mogla uspostaviti na međuzvjezdanim udaljenostima, posebno za fotone u području X-zraka ispod mase elektrona, navode istraživači.

Iako je ideja da izvanzemaljci možda koriste kvantne mreže kako bi razgovarali jedni s drugima još uvijek u sferi teorije i spekulacije, za astronome to bi mogao biti još jedan potencijalan trag koji bi mogli pratiti u svemiru.

Istraživači ističu kako je "značajan prijenos informacija" moguć s kvantnim signalom, ali da bi ga se dekodiralo, bilo bi potrebno potpuno funkcionalno kvantno računalo. Osim toga, ni u slučaju kvantne komunikacije informacije ne mogu putovati brže od brzine svjetlosti, što bi značilo da je bilo kakva poruka, koju bi se potencijalno otkrilo, stara i po nekoliko godina.

Prastari kamen iz Namibije kupljen na eBayu Znanstvenici pronašli ključ za otključavanje punog potencijala kvantnih računala u prastarom kamenu iz Namibije kupljenom na eBayu

No, ovaj istraživači rad skrenuo je pozornost i na kvantnu komunikaciju kao još jedan potencijalan način komunikacije izvanzemaljaca s drugim civilizacijama. Pa možda i s nama.

U načelu, trebalo bi biti moguće otkriti kvantni signal koji dolazi od astrofizičkog tijela ili se pak radi o inteligentnom signalu koji dolazi od izvanzemaljske civilizacije, pišu istraživači.

Sad samo još da uhvatimo takav signal i uspijemo ga dekodirati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti