Je li ovo najbolji mobilni fotograf dosad? Xiaomi predstavio top-modele Mi 10 i Mi 10 Pro

Kamera na modelu Mi 10 Pro dobila je najviše ocjene na poznatom portalu DxoMark tako da je novi Xiaomijev smartphone prava zvijer kada je u pitanju fotografija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2020. / 13:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na žalost ljubitelja mobilne tehnologije, najveći mobilni sajam na svijetu koji se svake veljače održava u Barceloni otkazan je zbog koronavirusa. Nakon što su počeli pljuštati otkazi velikih mobilnih kompanija, donesena je odluka o otkazivanju, no to ne znači da smo lišeni atraktivnih noviteta s mobilnog tržišta.

Slika nije dostupna Preklopni Samsung Galaxy Z Flip izdržat će više od 200 tisuća otvaranja, ali i omogućiti selfije bez ruku

Slika nije dostupna Samsung predstavio svoje adute: Nevjerojatna kamera, 8K video, 5G tehnologija i umjetna inteligencija...

Tako je Samsung početkom tjedna predstavio novu generaciju modela iz serije Galaxy S20 te još jedan savitljivi smartphone, Galaxy Z Flip, dok je Xiaomi danas predstavio dva nova telefona snažnog hardvera i, u odnosu na konkurente, prihvatljivije cijene. Dva modela iz serije Mi 10 donose sve ono što od modernih top-modela u 2020. možemo očekivati – najjači Snapdragon, puno memorije, velike ekrane te (glavnu) kameru rezolucije više od 100 MP. Slične specifikacije vidjeli smo prije dva dana i pri predstavljanju novih Samsungovih telefona.

Mi 10 i Mi 10 Pro bazirani su na istom dizajnu – veliki AMOLED ekran dijagonale 6,7 inča zaobljenih rubova s frekvencijom osvježavanja od 90 Hz, pokreće ih isti procesor (Snapdragon 865) te oba modela imaju glavni senzor rezolucije čak 108 MP. Zahvaljujući kvaliteti senzora, stabilizaciji slike te naravno umjetnoj inteligenciji, od kamere očekujemo odlične fotografije i kvalitetne videozapise (videa snima u 4K i 8K). Svakako treba napomenuti kako, prema ocjenama na stranici DxoMark, Mi 10 Pro ima najbolje ocjene od svih testiranih telefona dosad (novi Samsungovi telefoni još nisu testirani).

Slika nije dostupna Mi Note 10 Pro, telefon s kamerom od 108 MP, stigao u hrvatski Mi Store

Pored spomenute kamere, Pro model dolazi i s 20 MP ultraširokom kamerom i s dvije telefotokamere, rezolucije 12 i 8 MP. Običan Mi 10, pored senzora od 108 MP, dolazi s ultraširokom kamerom od 13 MP, makrosenzorom od 2 MP i senzorom za dubinu od 2 MP, dakle nema telefotoleće.

Kamere nisu jedino što razlikuje ta dva modela – razlikuju se i po kapacitetu baterije (Mi 10 ima 4780 mAh bateriju, a Pro 4500 bateriju) te po brzini punjenja baterije (50 W naspram 30 W u korist modela Pro kada je u pitanju punjenje putem kabela, dok kada je u pitanju bežično punjenje, oba modela podržavaju 30 W punjenje).

Oba modela imaju i podršku za 5G i WiFi 6, USB-C priključak za povezivanje s kabelom, ali i slušalicama jer 3,5 mm izlaza za slušalice – nema. Na kineskom tržištu u ponudi su konfiguracije od 8/128 GB, 8/256 GB te 12/256 GB memorije uz početnu cijenu od 573 dolara za Mi 10, dok osnovna cijena Pro modela iznosi oko 716 dolara za model s 8 GB memorije i 256 GB prostora za pohranu podatka, a dostupne su još i verzije 12/256 i 12/512 GB.

Xiaomi Mi Mix 3 5G Xiaomi u suradnji s A1 Hrvatska predstavio Mi Mix 3 5G pametni telefon

Što se europskih planova tiče, Xiaomi je novu generaciju telefona iz serije Mi trebao predstaviti na Mobile World Congressu, no kako je sajam odgođen, objavili su da će telefone predstaviti u na posebnom eventu u Europi, no nisu otkrili grad i datum predstavljanja tih uređaja.

Izvor: GSM Arena

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti