Koronavirus se možda godinama skrivao u čovjeku prije nego što je postao smrtonosan

Kako se koronavirus (Covid-19) širi svijetom, tako unosi kaos u sve zemlje u koje stigne. No znanstvenici još uvijek ne znaju odakle je zapravo došao.

Branimir Vorša | 30.03.2020. / 12:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanost još uvijek nema konačan odgovor o porijeklu virusa Covid-19, odnosno je li na čovjeka preša sa životinja ili ne. Ipak najnovija studija istražila je mogućnosti izvora koronavirusa.

U njoj su postavljena dva scenarija. Prvi pretpostavlja da je taj virus bezazleno cirkulirao unutar ljudske populacije dugo prije negoli je mutirao, postao vrlo opasan i izazvao pandemiju koja je praktički zaustavila svijet u mjestu.

U drugom scenariju pretpostavlja se da virus potječe od životinja te da se prirodna selekcija dogodila ili u životinji pa je onda prešao na čovjeka, ili u čovjeku, ali tek nakon što je virus prešao na čovjeka sa životinje.

Prvi scenarij

Moguće je da je predak SARS-CoV-2 prešao na čovjeka i dobio nove genomske značajke u procesu adaptacije tijekom neotkrivene transmisije s čovjeka na čovjeka. Jednom kad je dobio te značajke one su omogućile i nastanak pandemije i vrlo velik broj oboljelih, piše u navedenoj studiji tim znanstvenika iz SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Znanstvenici su analizirali dostupne genomske podatke od SARS-CoV-2 i drugih sličnih koronavirusa, a ti su podaci pokazali da su RBD (receptor-binding domain) dijelovi proteina virusa SARS-CoV-2 toliko učinkoviti u vezanju za ljudske stanice da je uzrok tome jednostavno morala biti prirodna selekcija.

Možemo snažno zaključiti da je SARS-CoV-2 nastao prirodnim putem, kaže imunolog Kristian Andersen iz istraživačkog instituta Scripps u SAD-u. Dodao je i kako sve navedeno isključuje teorije o laboratorijskom porijeklu koronavirusa.

Drugi scenarij

Znanstvenici kao jednu od mogućnosti razmatraju i to da se prirodna selekcija dogodila u životinji prije prelaska na čovjeka, a to pripisuju raznolikosti slabo istraženih koronavirusa u populacijama šišmiša i drugih vrsta.

U drugoj, izglednijoj mogućnosti, znanstvenici pretpostavljaju da se prirodna selekcija dogodila u čovjeku, ali nakon što je virus na njega prešao sa životinje.

U tom drugom slučaju novi koronavirus prešao je sa životinja na ljude prije negoli je postao sposoban uzrokovati bolest kod čovjeka, pojašnjava Francis Collins, šef britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje.

U procesu postupnih evolucijskih promjena tijekom godina, moguće i desetljeća, virus je stekao sposobnost širenja s čovjeka na čovjeka i uzrokovanja ozbiljne i često po život opasne bolesti, dodaje Collins.

Zasad niti jedan od dva navedena scenarija ne odnosi prevagu, no kako se budu gomilali novi dokazi, jezičac na vagi završit će na jednoj od te dvije strane. Sigurno je da bilo kakve "laboratorijske" opcije više nemaju baš nikakva znanstvenog utemeljenja.

U međuvremenu ostanimo doma.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti