Objavljeni mailovi kojima je Epic Games proglasio rat Appleu: Suđenje stoljeća otkrilo je brojne tajne tehnološke i gamerske industrije

Prvi tjedan suđenja otkrivene su brojne tajne informacije o poslovanju velikih tehnoloških kompanija, a pred nama su još dva tjedna suđenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2021. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli tjedan počelo je suđenje u procesu u kojem je Epic Games, kompanija najpoznatija po Fortniteu, tužio Apple za monopol, a koje su neki mediji prozvali suđenjem stoljeća. Problem je, kako smo već pisali, što Epic ne želi da sva plaćanja idu preko Appleova sustava naplate - od kupovine aplikacija unutar samog App Storea pa do svih transakcija unutar aplikacija i igara. Naravno, iz Applea ne žele ni čuti za to jer im to donosi veliki profit.

Slika nije dostupna Fortnite protiv Applea: U SAD-u počinje proces koji je dio medija prozvao suđenjem stoljeća

Prvi tjedan sudske rasprave bio je iznimno zanimljiv te su pozvani svjedoci otkrili neke tajne tehnološke i gamerske industrije, komentirali su na Business Insideru. Suđenje bi se trebalo nastaviti do kraja sljedećeg tjedna i bit će zanimljivo pratiti nove svjedoke i kakve će oni informacije podijeliti pred sutkinjom Yvonne Gonzalez Rogers, koja vodi taj slučaj.

Jedna od zanimljivijih informacija koje smo saznali ne odnosi se na Apple ili Epic Games, već na Microsoft. Govoreći o njihovoj igraćoj konzoli, potpredsjednica odjela za razvoj Xboxa Lori Wright rekla je kako nakon dva desetljeća Xbox i dalje - nije profitabilan. Je li Microsoft do sada ostvario profit prodajom konzole Xbox? Ne, rekla je na suđenju. Dok ne zarađuju prodajom samog hardvera, prihode ostvaruju prodajom igara, dodataka poput gamepadova te prodajom pretplate za servise poput Xbox Game Passa.

Također, saznali smo i kako Apple ostvaruje nevjerojatne marže u App Storeu. Stručnjak za to tržište Ned Barnes, kojeg je kao svjedoka pozvao Epic Games, rekao je kako je Appleova prodajna marža za fiskalne godine 2018. i 2019. iznosila gotovo 80 posto. Jedan od glavni argumenata Epica u ovoj tužbi jest upravo u činjenici da Apple u App Storeu ostvaruje veliku operativnu maržu pa ne želi dopustiti alternativne trgovine aplikacija i sustave naplate za iPhone i iPad jer bi time izgubio mnogo novca. Naravno, iz Applea su demantirali te informacije o 80-postotnim maržama. Kažu da podaci koje je objavio Barnes nisu točni, no službene podatke o zaradi od App Storea ipak nisu htjeli podijeliti s javnosti.

Treća stvar koju nam je ovo suđenje za sada otkrilo jest cifra koju Epic Games okreće zahvaljujući Fortniteu. Naime, tijekom 2018. i 2019. godine ostvarili su više od 9 milijardi dolara prihoda, dok je prošle godine ta cifra bila 5 milijardi dolara.

S mobitelom i u krevetu Djeca više ne troše džeparac na bombone, nego na Fortnite, a već sada štede i za Appleove uređaje

Suđenje nam je otkrilo i način na koji je, kako su to slikovito opisali na BI, počeo rat između Epica i Applea. Izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney 13. kolovoza u 2 ujutro poslao je mail prvom čovjeku Applea Timu Cooku u kojem mu je napisao da se Epic Games više neće pridržavati ograničenja u App Storeu vezanih za sustav naplate te da lansiraju vlastiti sustav naplate u verziju Fortnitea za iOS. Apple je ubrzo odgovorio na taj potez izbacivši Fortnite iz App Storea.

Peta zanimljivost vezana uz ovo suđenje i Fortnite odnosi se na uspjeh te igre na PlayStationu. Naime, Fortnite je s vremenom postao toliko popularan da je čak i Sony morao promijeniti neka svoja dugogodišnja pravila te su korisnicima plejke omogućili da igraju Fortnite s gamerima na drugim platformama. Fortnite je bio prva igra koju su gameri mogli zajedno igrati na svim platformama.

Izvor: Business Insider 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti