Fortnite protiv Applea: U SAD-u počinje proces koji je dio medija prozvao suđenjem stoljeća

Epic Games tužio je Apple zbog monopola unutar svoje trgovine aplikacija, a presuda bi mogla imati velike posljedice na budućnost trgovina aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2021. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Danas na federalnom sudu u Oaklandu počinje dugoočekivani sudski proces Epic Gamesa, kompanije koja stoji iza Fortnitea, protiv Applea. Neki mediji smatraju da je riječ o toliko važnom slučaju da su ga prozvali “suđenjem stoljeća”, dok većina njih naglašava kako bi njegove posljedice zaista mogle biti dalekosežne i u potpunosti promijeniti način na koji posluje Appleova trgovina aplikacijama.

Slika nije dostupna “Svi smo u strahu”: Velike kritike protiv Applea i Googlea zbog odnosa prema partnerima

 Svim korisnicima Appleovih uređaja dobro je poznato da se aplikacije za iPhone i iPad mogu preuzeti jedino i isključivo putem App Storea, a za svaku transakciju Apple uzima svoju proviziju. To se odnosi na aplikacije, ali i za sve druge transakcije unutar tih aplikacija i igara i jasno je kako kompanije i developeri s takvom praksom nisu zadovoljni, no mnogi su se nisu usudili javno kritizirati Apple. Jedna od kompanija koja nije imala problema s kritikama Applea jest Epic Games čiji je Fortnite od sredine prošle godine izbačen iz App Storea, kao i iz Googleova Play Storea za Androide.

Naime, usprkos činjenici da se time krše pravila korištenja Appleove i Googleove trgovine aplikacijama, Epic Games implementirao je svoj sustav naplate u verziju Fortnitea za mobilne uređaje. Fortnite je očekivano dobio crveni karton za korištenje na ovim mobilnim platformama, nakon čega je odlučio pomoć potražiti na sudu. Tužbe je podigao protiv Applea i Googlea, a rezultati suđenja, dakle, mogli bi u potpunosti promijeniti način poslovanja mobilnih kompanija.

Kao svjedoci na suđenju pozvani su najmoćniji Appleovi ljudi, uključujući i Tima Cooka, a obje kompanije u sudnicu će dovesti svoje ekonomske stručnjake koji će (pokušati) objasniti situaciju i prikazati je u svoju korist.

Iz Epic Gamesa pokušat će dokazati da je iPhone postao u potpunosti integrirani dio današnjeg društva te da su Appleovi uređaji i cijeli ekosustav koji uključuje i trgovinu aplikacija postali monopol koji kompanija iskorištava za ostvarenje velikih profita, ali i za ograničenje konkurencije. U toj kompaniji smatraju da je Appleov argument sigurnosti, kojim se često služe kako bi objasnili zašto imaju potpunu kontrolu nad App Storeom, samo izlika za pravu motivaciju koja je održavanje monopola i izvlačenje profita od developera koji si ne mogu priuštiti da njihove aplikacije ne budu prisutne na iPhoneu.

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) EU i Spotify protiv Applea: Optužuju američku tvrtku da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija

Ekipa iz Applea te će tvrdnje pokušati pobiti pozivajući se na veliku konkurenciju, odnosno na više od 2 milijarde uređaja koji rade na Androidu te ih ne pokreće njihov softver. Još jedna stvar na koju će se u kompaniji pozvati, naglašavaju na AP-u, jest što su do sada u svoj ekosustav uložili više od 100 milijardi dolara, a Epic Games sada to želi besplatno iskoristiti za povećanje vlastitih prihoda. Cifru koju Apple zarađuje od App Storea nikada nisu službeno objavili, a negiraju informacije iz medija da se radi o između 15 i 18 milijardi dolara godišnje.

Podsjetimo, prošli tjedan Apple se našao i na udaru europskih regulatora nakon prigovora Spotifya i to zbog sličnog problema, odnosno činjenice što moraju koristiti Appleov platni sustav za kupovinu unutar aplikacija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti