“Svi smo u strahu”: Velike kritike protiv Applea i Googlea zbog odnosa prema partnerima

Predstavnici tri velike kompanije tijekom saslušanja u Kongresu objasnili su probleme vezane uz Appleovu i Googleovu trgovinu mobilnih aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2021. / 11:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve su češće kritike protiv dominantnih tehnoloških kompanija zbog prevelike moći i često monopolističkog položaja na tržištu koji, tvrde kritičari, iskorištavaju za još veće povećanje dominacije nad konkurencijom. Među inim, na udaru su i Apple i Google zbog načina na koji upravljaju svojim trgovina aplikacijama za Androide i iPhone. Upravo zbog tog problema jučer je održano saslušanje u američkom Kongresu pred senatoricom Amy Klobuchar u kojem su se predstavnicima Applea i Google suprotstavili Spotify, Match Group i Tile.

Slika nije dostupna Sprema se veliki udar na Apple: U pripremi je zakon koji bi mogao "uništiti iPhone kakav poznajemo"

Odnos koji prema developerima koji objavljuju aplikacije na njihovim platformama imaju Apple i Google (a koji bi trebao biti partnerski) najbolje je opisao jedan od direktora u Match Groupu, kompaniji u čijem je vlasništvu Tinder rekavši: Svi smo u strahu. Jedan od problema za developere je što uvođenjem nekih naizgled malih promjena u pravilima trgovina aplikacija, Apple i Google mogu utjecati na poslovni model kompanija. Također, smatraju problematičnim i visoke provizije koje im moraju plaćati te nedosljednu promjenu standarda na App Storeu i Play Storeu.

Dakle, samo jedna promjena koje Apple i Google mogu uvesti u svoja pravila korištenja trgovina aplikacija može se negativno odraziti na cjelokupno poslovanje kompanija koje o njima ovise te su tada one prilično nemoćne. Predstavnici spomenute tri kompanije slažu se kako je, da bi velike tehnološke kompanije promijenile ponašanje, potrebno donošenje odgovarajuće legislative, no jučer su istaknuli kako je potrebno i donošenje posebnog zakona koji bi se odnosio samo na trgovine aplikacija.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima s Appleom, Horacio Gutierrez iz Spotifya nabrojao je najmanje četiri slučaja “prijetnji i odmazdi” od strane Applea nakon što su iz streaming servisa kritizirali kompaniju zbog antikompetitivnog ponašanja i uzimanja provizije za kupovinu digitalnih proizvoda putem njihove platforme. Apple su kritizirali i iz Tilea. Kirsten Daru iz Tilea tijekom saslušanja opisala je kako su od Applea zatražili dozvolu za korištenje ultra-wideband tehnologije na iPhoneu. Apple je taj zahtjev odbio, no tu su tehnologiju odlučili iskoristiti za vlastiti proizvod AirTag koji su predstavili ovaj tjedan. Naglasila je da Apple omogućuje trećim stranama razvijanje proizvoda koji će koristiti tehnologije za preciznije lociranje, no u tom slučaju moraju Appleu dati kontrolu nad njihovim biznisom i drugim podacima potrebnim za pronalaženje i lociranje uređaja.

Slika nije dostupna Nove velike kritike tehnološkog giganta: Oni koji im nisu u milosti mogu jednostavno nestati s interneta

Jarde Sine iz Match Groupa obrušio se na obje kompanije ponajviše zbog provizija u trgovinama aplikacija koje predstavljaju najveći trošak Match Groupa, iz kojeg su i ranije kritizirali Google zbog iskorištavanja monopolističke pozicije i “pretvaranja da su otvorena platforma”. Ovo je samo jedno od niza saslušanja koje je Amy Klobuchar planirala za ovu godinu, a pored Googlea i Applea, na njenom radaru su i druge tehnološke kompanije poput Facebooka i Amazona.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti