Sprema se veliki udar na Apple: U pripremi je zakon koji bi mogao "uništiti iPhone kakav poznajemo"

Zakon se priprema u Sjevernoj Dakoti, no njegove bi posljedice mogle biti dalekosežne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.02.2021. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S predstavljanjem mobilne trgovine aplikacija App Store Apple je pokrenuo potpuno novo tržište na kojem je developerima omogućio da na jednostavan način distribuiraju aplikacije za njihove telefone. Sličan, iako ne tako striktan pristup distribucije aplikacija primijenio je i Google za pametne telefone koje pokreću Androidi te su zahvaljujući trgovinama aplikacija developeri zaradili desetke milijardi dolara. Naravno, Apple i Google uzimaju svoju proviziju od prodaje.

Tim Cook i Mac Pro Sve su glasnije kritike protiv Applea: Njihove metode slične su mafijaškom reketarenju

Razlika između Appleova i Googleova pristupa jest u tome što Google, iako to baš ne preporučuju, vlasnicima Androida dopušta korištenje i drugih trgovina aplikacija i preuzimanje i onih aplikacija koje nisu na Google Playu. S druge strane, Apple je nepopustljiv. Aplikacije se moraju distribuirati samo putem njihove platforme, pri čemu je za svaku transakciju potrebno platiti udio Cookovoj kompaniji.

Developeri pružaju sve veći otpor takvom načinu distribucije, a Epic Games, čiji je Fortnite uklonjen s App Storea, čak je tužio Apple (i Google) zbog takva monopola.

Politika App Storea dugo je pod prismotrom regulatornih tijela, a jedna američka savezna država pokušat će stati na kraj Appleovu monopolu te je predstavila zakon koji bi mogao u potpunosti promijeniti način poslovanja trgovina aplikacija. Prema prijedlogu zakona, developeri više ne bi bili ograničeni samo na trgovine aplikacija kojima upravlja Apple, kao niti na njihove sustave plaćanja unutar aplikacija, već bi svoje aplikacije mogli ponuditi i putem alternativnih trgovina. Također, zakonom se zabranjuju i nekakve osvete prema developerima koji se odluče na korištenje takvih alternativnih trgovina aplikacijama.

Developeri traže pošteno digitalno tržište

Slika nije dostupna Novinski izdavači kreću putevima izdavača videoigara: Pobunili se protiv Appleovih uvjeta u App storeu

Dakle, u slučaju Fortnitea to bi značilo da se igra može preuzeti s neke druge trgovine aplikacija, a ne samo App Storea te da se plaćanja unutar igre ne moraju odvijati kroz Appleov sustav plaćanja (koji zahtjeva proviziju), već kroz sustav plaćanja Epica, kojem bi onda sav novac išao u džep, odnosno u tom bi slučaju mogli ponuditi jeftiniju uslugu.

Iako se zakon kojim se želi zaštititi korisnike od monopolističkih provizija velikih tehnoloških kompanija odnosi samo na Sjevernu Dakotu, njegove bi posljedice mogle biti dalekosežne jer bi zahtijevale od Applea da napravi velike promjene unutar svoje platforme koje bi utjecale na distribuciju aplikacija diljem cijelog SAD-a, komentirali su na The Vergeu. Također, istim bi putem/zakonima mogle krenuti i druge savezne države. Senator Kyle Davison, koji je predstavio zakon, tvrdi kako će se njegovom primjenom ograničiti efekt rasta cijena i ograničenja izbora za developere.

Nije teško pretpostaviti da u Appleu nisu oduševljeni tim prijedlogom zakona. Njihov prvi čovjek za privatnost Erik Neuenschwander komentirao je pred senatskim odborom Sjeverne Dakote kako takav zakon prijeti uništenju iPhonea kakav poznajemo te će utjecati na smanjenje privatnosti i sigurnosti, kao i na performanse Appleovih telefona. Objasnio je kako se u Appleu s dosadašnjom politikom trude zadržati loše i opasne aplikacije izvan App Storea, a primjenom takva zakona otvorila bi se vrata upravo za takve opasne aplikacije koje bi se mogle instalirati na iPhone.

Slika nije dostupna Apple i Google izbacili Fortnite iz trgovina aplikacija za iPhone i Androide

S njim se ne slaže David Heinemeier Hansson, suosnivač Bandcampa, kompanije koja je također imala problema s Appleom vezanih za App Store. On podržava takav zakon te kaže da SAD-u treba pošteno digitalno tržište bez monopolističkog iskorištavanja koje će korisnicima i developerima napokon dati mogućnost izbora. Što se zakona tiče, senator Jerry Klein kaže kako o njemu “još treba malo razmišljati” te se trenutačno u vezi s tim neće poduzimati nikakve akcije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti