Novinski izdavači kreću putevima izdavača videoigara: Pobunili se protiv Appleovih uvjeta u App storeu

Apple dopušta instaliranje aplikacija na svoje uređaje samo kroz App Store što mu omogućava i da kontrolira cijene i uvjete.

Martina Čizmić | 21.08.2020. / 14:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izdavači aplikacija i videoigara dugo već upozoravaju na Appleovu neugodnu praksu uzimanja velikog postotka provizije za svaku kupovinu aplikacije u App Storeu. Prema posljednjim podacima, Appleova provizija u App Storeu iznosi 30 posto za naplatne aplikacije, kupovinu digitalnog sadržaja i usluga unutar aplikacija i prvu godinu pretplate kroz aplikaciju (nakon 1. godine pada na 15%).

Upravo je to jedan od razloga zašto je izdavač popularne igre Fortnite dugo odolijevao ulasku na tržište mobilnih uređaja, a sad krenuo i u otvorenu borbu s Appleom i Googleom oko provizija koje uzimaju izdavačima.

Slika nije dostupna Apple i Google izbacili Fortnite iz trgovina aplikacija za iPhone i Androide

I dok se Epic Games (izdavač Fortnitea) tuži s Appleom, u borbu su krenuli i novinski izdavači, koji od Applea traže povoljnije uvjete.

Kako javlja Reuters, Digital Content Next koji predstavlja neke od najvećih američkih izdavača (New York Times, Washington Post, Wall Street Journal i druge), objavio je javno pismo naslovnjeno na šefa Applea, Tima Cooka.

Naime, Apple je izašao u susret Amazonu i spustio svoju proviziju za njihove aplikacije, pa novinski izdavači traže da i provizija koju Apple uzima za pretplatu na novinska izdanja kroz App Store, također treba biti niža. I sam Cook rekao je kako neki izdavači mogu dobiti smanjenje, ako ispune određene kriterije. O kojim je to kriterijima riječ, nije precizirao.

No, u DCN-u smatraju da ako Amazon za pretplate za svoj Prime Video kroz App Store može dobiti bolje uvjete, zašto ne mogu oni?

Tražim od vas da jasno definirate uvjete koje je Amazon ispunio kako bi i članovi DCN-a mogli ispuniti iste uvjete i dobiti iste pogodnosti, stoji u otvorenom pismu.

Iz Applea za sad nisu reagirali. 

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti