Sve su glasnije kritike protiv Applea: Njihove metode slične su mafijaškom reketarenju

Brojni developeri u strahu su kritizirati Apple kako njihove aplikacije ne bi izbacili s App Storea, a Andy Yan jedan je od onih koji je progovorio i iznio oštre kritike Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2020. / 09:25

Tim Cook i Mac Pro (Foto: AFP)

Sve su češće kritike Applea - pored kritika Odbora za pravosuđe Doma zastupnika koje su Cookovu kompaniju, Google, Facebook i Amazon prozvali zbog monopola i gušenja konkurencije i inovacija, sve su nezadovoljniji i developeri i kompanije čije su aplikacije objavljene u App Storeu. Već smo pisali o nezadovoljstvu velikih kompanija poput Spotifya i Epica Gamesa, s kojim je Apple završio i na sudu, no nezadovoljni su i brojne male kompanije i developeri.

Fortnite Chapter 2 Neočekivana potpora: Microsoft se pridružio Epic Gamesu u borbi protiv Applea

Slika nije dostupna Novinski izdavači kreću putevima izdavača videoigara: Pobunili se protiv Appleovih uvjeta u App storeu

Nezadovoljstvo se prvenstveno odnosi na zahtjeve kompanije vezane za kupovinu unutar njihove trgovine aplikacija - sva plaćanja moraju ići preko Appleova sustava kako bi Cookova tvrtka uzela proviziju od 30 posto. Iako su, dakle, mnogi mali developeri nezadovoljni, oni ne žele javno kritizirati Apple jer su u strahu da njihove aplikacije ne bi bile izbačene iz Appleove online trgovine.

Jedan od onih koji je ipak progovorio o načinu na koji Apple tretira developere jest izvršni direktor ProtonMaila Andy Yan. Opisujući taj odnos, on nije imao blage riječi za Cookovu kompaniju te ga je usporedio s reketarenjem.

Apple je tužitelj, sudac i izvršitelj kazne

Taj je postupak opisao na primjeru svoje aplikacije koja je dugo besplatno bila dostupna u App Storeu. No kada su u Appleu vidjeli porast broja preuzimanja njihove aplikacije ProtonMail, poput klasične mafijaške iznude, krenuli su od njih izvući novac, slikovito je opisao Yan. Prije dvije godine iz Applea su od njih zatražili uvođenje opcije plaćanja unutar aplikacije jer su na njihovoj internetskoj stranici vidjeli da postoji mogućnost plaćanja pretplate za ProtonMail. Isto su zatražili da se napravi i unutar aplikacije i, kako kaže Yan, nije im ostalo ništa drugo nego poslušati njihove upute jer u slučaju App Storea Apple je tužitelj, sudac i izvršitelj kazne. Nisu se imali kome žaliti jer u slučaju da nisu pristali na Appleove zahtjeve (ili reketarenje kako je to opisao), njihova aplikacija više ne bi bila dostupna na trgovini aplikacija.

Uvođenjem kupovine unutar aplikacije za svaki dolar koji korisnici potroše unutar App Storea, 30 posto ide Appleu, zbog čega je ProtonMail morao povećati cijenu pretplate.

Slika nije dostupna Dovršena istraga protiv velikih tehnoloških kompanija: Zaključak je da su to monopolisti koji guše konkurenciju i inovacije

Iz Applea su komentirali kako su prije mjesec dana promijenili pravila te da besplatne aplikacije za pretplatničke servise više ne moraju imati mogućnost kupovine unutar aplikacije. No Apple je u neku ruku i tu ucijenio developere jer unutar aplikacije ne smiju biti obavijesti o postojanju pretplatničkog servisa koji se naplaćuje izvan App Storea. S obzirom na to da nema povjerenja u Apple, Yan je rekao kako će tu mogućnost prvo testirati unutar aplikacije ProtonDrive i tek onda primijeniti na svoju popularnu aplikaciju e-pošte.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti