Neočekivana potpora: Microsoft se pridružio Epic Gamesu u borbi protiv Applea

Sudsko saslušanje trebalo bi se održati danas, nakon čega će biti poznato hoće li Apple morati vratiti Fortnite u App Store do razrješenja ovog spora.

Martina Čizmić | 24.08.2020. / 11:50

Fortnite Chapter 2 (Foto: Epic Games)

Čini se kako će borba između Epic Gamesa i Applea prerasti okvire borbe izdavača mobilnih igara i proizvođača pametnih uređaja te postati borba protiv monopola.

Naime, nakon što je Epic Games svjesno u svoju najpopularniju igru Fortnite uveo sustav direktnog plaćanja, čime je zaobišao Apple i prekršio pravila App Storea, Apple se "osvetio" izbacivši Fortnite iz App Storea, a najavio je i ukidanje developerskog računa Fortniteu.

Ako Epic Games bude uklonjen iz Developer Programa, neće mu biti onemogućen samo daljnji razvoj Fortnitea za iOS već i popularnog enginea za igre Unreal Enginea za iOS i macOS, a to bi moglo naštetiti tisućama developera koji ga koriste u svojim igrama.

Stoga je Epic Games uložio prigovor sudu u kojem ističe da su ih kontaktirale brojne tvrtke koje koriste Unreal Engine i "izrazile svoju zabrinutost zbog Appleovih poteza te utjecaja takve odluke na njihove iOS i macOS projekte". Među tvrtkama koje su svoju podršku dale Epic Gamesu našao se i Microsoft.

Appleova zabrana pristupa Epicu utječe na njihovu mogućnost da razvijaju i daju podršku Unreal Engineu za iOS i macOS, što će naštetiti gamerima i autorima videoigara. Igre koje koriste Unreal Engine bit će u osjetno nepovoljnijem položaju, poput naše igre Forza Street za iPhone i iPad, zapisao je u službenom pismu koje je pridodano prigovoru, izvršni direktor Microsofta za gaming Kevin Gamill.

Sudsko saslušanje trebalo bi se održati danas, a nakon njega će biti poznato hoće li Apple morati vratiti Fortnite u App Store do razrješenja spora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti