EU i Spotify protiv Applea: Optužuju američku tvrtku da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija

Očekivano, u Appleu ne smatraju da postoji problem i optužuju EU da je takvo optužbom zapravo narušila pravo konkurentnosti.

Martina Čizmić | 30.04.2021. / 15:11

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) (Foto: © European Union , 2017)

 Europski regulatori podigli su tužbu protiv Applea zbog ometanja konkurencije na tržištu glazbenog streaminga. Tužba koja je podnesena nakon što je Spotify uložio službeni prigovor regulatorima, mogla bi rezultirati visokom kaznom i promjenama u Appleovim poslovnim praksama.

Kako stoji u službenoj izjavi, koja prethodi formalnoj tužbi, propituju se Appleova pravila u App Storeu koja ograničavaju i prisiljavaju developere da koriste Appleov platni sustav za kupovinu u aplikacijama i onemogućavaju korištenje drugih mogućnosti kupovine.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, istaknula je kako postoje jasni znakovi da su Appleova pravila u App Storeu utjecala na poslovanje konkurentskih aplikacija za streaming glazbe, ali i utjecala na developere aplikacija diljem svijeta.

Oni (developeri aplikacija) ovise o Appleovom App Storeu kao čuvaru pristupa korisnicima na iPhoneu i iPadu. Takva značajna moć na tržištu ne može biti bez kontrole, jer su uvjeti pristupa Appleovom App Storeu ključni za pristup developera aplikacija, istaknula je na konferenciji za novinare Vestager.

Stoga smatra, Apple bi trebao prekinuti s takvim ograničavajućim praksama. Dodala je i kako drugi regulatori (iz Nizozemske, Australije i SAD-a), također istražuju Appleove poslovne prakse.

Apple, Spotify i druge uključene strane sad imaju mogućnost odgovoriti na optužbe. Ako regulator ne bude zadovoljan odgovorima, može nastaviti s tužbom i odrediti kaznu koja može ići do 10 posto globalnih prihoda, odnosno do 27 milijardi dolara. No, EU do sad nikad nije izrekla najvišu moguću kaznu.

Očekivano, u Appleu ne smatraju da postoji problem i optužuju EU da je takvo optužbom zapravo narušila pravo konkurentnosti.

Spotify je postao najveći servis za streaming glazbe na svijetu i ponosni smo na ulogu koju smo odigrali u toe. Oni žele sve prednosti App Storea, ali misle da ne moraju platiti za to. Komisijino zauzimanje u ime Spotifyja je suprotno od poštenog tržišnog natjecanja, stoji u Appleovoj izjavi.

S druge strane, Spotify je pozdravio odluku europskog regulatora i nazvao ju "ključnim korakom prema Appleovom preuzimanju odgovornosti za njihovo nekonkurentsko ponašanje".

Podsjetimo, sličan je prigovor uložio i Epic Games nakon što ga je Apple izbacio iz App Storea zbog uvođenja alternativnog sustava plaćanja u videoigri Fortnite. Epic Games je tad Apple optužio da zlostavlja dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija. Istu je pritužbu Epic Games uložio i Europskoj komisiji.

Da bi EU moglo istraživati i taj slučaj otkrila je i povjerenica Vestager, koja je rekla da su zainteresirani i za istraživanje stanja na tržištu mobilnih videoigara, ali da je još prerano o tome govoriti.

 Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti