Prihvaćen zakon koji uređuje kupovinu i vožnju letećih automobila, ali...

Novi zakon preduhitrio je tehnologiju, no iako omogućuje kupovinu i vožnju letećih automobila, još uvijek mu nešto nedostaje.

Martina Čizmić | 02.08.2020. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Obično je tehnologija daleko ispred zakonodavstva pa nije rijetkost da se neke nove tehnologije uvelike razviju i krenu u upotrebu, prije no što zakonodavci i odrede pravila za njenu upotrebu. Najbolji primjer za to su primjerice kriptovalute, koje iako postoje i ljudi njima trguju u većini zemalja još uvijek nisu prihvaćen oblik plaćanja.

No, jedna je američka savezna država odlučila je preduhitriti barem jedno područje tehnologije koje se razvija i koje bismo mogli očekivati da postane aktualno u budućnosti - leteće automobile.

Savezna država New Hampshire tako je donijela zakon koji propisuje uvjete za kupovinu i vožnju letećih automobila na cestama na svom području. Kako je pojasnio predstavnik Sherman Packard, nigdje u zakonima New Hampshirea nije navedeno da je takvo vozilo (ma kako ono izgledalo) moguće voziti na cesti ili da ih je uopće dozvoljeno posjedovati.

Iako se novodnešenim zakonom određuju uvjeti posjedovanja i njihovog kretanja cestama, ne dozvoljava se njihovo kretanje po zraku kao ni polijetanje ili slijetanje na javne ceste. Dakle, zakon propisuje da možete imati leteći automobil i voziti ga po cesti, ali ne i letjeti s njim. To znači da će leteći automobili, zapravo na cesti neće razlikovati od aktualnih automobila.

Problem u cijeloj priči je i što letećih automobila, kao takvih, još nema na tržištu, iako brojne tvrtke rade na različitim prototipovima. No, kad jednom postanu dostupni, moći ćete ih kupiti. Barem u New Hampshireu.

Izvor: NHPR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti