Prve znanstvene fotografije s Jamesa Webba očekuju se sredinom srpnja

Prve znanstvene slike u boji svemirskog teleskopa Jamesa Webba, najmoćnijega ikada dosad lansiranog u orbitu, trebale bi biti objavljene sredinom srpnja, objavio je u ponedjeljak Klaus Pontoppidan, dužnosnik koji nadzire program.

Hina | 10.05.2022. / 12:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nasljednik Hubblea je posljednjih pet mjeseci, dok traje njegovo poravnavanje, proveo usklađujući instrumente u sklopu priprema za veliko otkriće.

Slike, koje stručnjaci najavljuju kao spektakularne, nestrpljivo očekuju istraživači iz cijelog svijeta. One će pokazati goleme mogućnosti Jamesa Webba.

Točan datum predstavljanja slika bit će objavljen naknadno, a njihov će se sadržaj čuvati u tajnosti do posljednjeg trenutka.

Slika nije dostupna Nova slika koju je snimio NASA-in teleskop ostavila astronome bez teksta: "Nadmašio je sva naša očekivanja"

Doista bismo željeli da to bude iznenađenje, rekao je novinarima Klaus Pontoppidan, voditelj znanstvenog programa Jamesa Webba koji upravlja teleskopom iz Baltimorea, dodavši i da je tajnost dijelom posljedica toga što prvi ciljevi još nisu postignuti.

NASA i partneri - Europska svemirska agencija (ESA) i Kanadska svemirska agencija (CSA) osnovali su odbor koji će rangirati popis objekata na kojima kane raditi.

Webbov tim je već objavio niz kvalitetnih fotografija gustih zvjezdanih polja. One su poslužile za kalibraciju instrumenata, a ne kao astrofizički ciljevi od znanstvenog interesa.

Nove fotografije, u usporedbi s fotografijama istog područja koje je snimio NASA-in svemirski teleskop Spitzer svojom infracrvenom kamerom Infrared Array Camera puno su kvalitetnije. Spitzer je prvi kojim su napravljene fotografije svemira u visokoj rezoluciji.

Webbovo primarno ogledalo i poboljšani detektori znanstvenicima će u budućnosti omogućiti puno jasniji pogled na "infracrveno nebo", što bi moglo značiti da će biti potencijalnih novih otkrića u astronomiji dubokog svemira.

Webbov MIRI instrument (Mid-Infrared Instrument) specijaliziran za snimanje u srednjem infracrvenom spektru omogućit će puno jasnije fotografije.

Dotad će znanstvenici pratiti testiranje teleskopa i njegove napredne opreme, a prvi eksperimenti počet će u ljeto, nakon čega će nastaviti otkrivati povijest svemira.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop James Webb stigao na svoje odredište i kreće u novu eru istraživanja svemira

Pontoppidan je najavio fotografije na kojima će biti zastupljene "sve teme" znanstvenih promatranja teleskopom - vrlo mladih galaksija, životnog ciklusa zvijezda ili egzoplaneta...

Međunarodni projekt vrijedan 10 milijardi dolara, James Webb, uspješno je pokrenut na Božić, a sada je od Zemlje udaljen oko milijun i pol kilometara.

Nakon objave prvih znanstvenih slika, započet će i prvi službeni ciklus promatranja.

Misija teleskopa trebala bi trajati najmanje 5 godina, premda James Webb ima dovoljno goriva za istraživanja u trajanju duljem od 20 godina. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti