Prvi korak u uvođenju telemedicine: Ličani uskoro do liječnika specijalista putem videokonferencije

Uvođenjem telemedicine podići će se nivo zdravstvene zaštite i nadoknaditi deficit medicinskog kadra.

Hina | 28.09.2020. / 16:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svih pet domova zdravlja u Ličko-senjskoj županiji uskoro će dobiti holtere, uređaje za 24-satnu EKG kontrolu rada srca te uređaje za 24-satno mjerenje krvnog tlaka, kao i brzi internet te mogućnost online slanja nalaza specijalistima, što je početak telemedicine.

Na sastanku sa županom Darkom Milinovićem i ravnateljima domova zdravlja rekla je to u ponedjeljak u Gospiću ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Najavila je da će se time bitno skratiti liste čekanja i građanstvu bitno povećati dostupnost specijalističkih zdravstvenih usluga.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima tu mogućnost, a telemedicina je posebno važna za pacijente koji su u krajevima poput Ličko-senjske županije, gdje su udaljenosti od specijalista velike te se do njih do sada moralo putovati, rekla je Grba Bujević.

Istovremeno će se provesti i projekt e-usavršavanja za zdravstvene i nezdravstvene radnike tako što će Zavod za hitnu medicinu organizirati stručna predavanja, a na njih polaznici neće morati putovati, već će se uključiti u tzv. videokonferenciju.

Župan Milinović, također liječnik, rekao je da su i on i svi domovi zdravlja (u Gospiću, Otočcu, Korenici, Senju i Novalji) jako zainteresirani za projekt, pa će već idući tjedan Zavodu poslati zahtjev s pregledom da su osigurani prostorni i drugi preduvjeti za provedbu projekta.

Holteri i uređaji za 24-satno mjerenje krvnog tlaka sada u Ličko senjskoj županiji postoje samo u gospićkoj bolnici, liste čekanja su tri mjeseca, a sada će po jedan uređaj za obje namjene imati svih pet domova zdravlja.

Štoviše, kako je rekao Milinović, ako lista čekanja u nekom domu zdravlja bude dulja od sedam dana, taj dom će dobiti i dodatni uređaj.

To je podizanje nivoa zdravstvene zaštite, a time će se nadoknaditi i deficit kadra jer će biti dovoljno da medicinska sestra sve obavi i da se nalaz telemedicinski pošalje na očitanje stručnjaku u Zagreb, istaknuo je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti