Prvo cjepivo za COVID-19 bit će registrirano sljedeći tjedan i dolazi iz - Rusije

Rusi tvrde da njihovo cjepivo izaziva istu reakciju imunološkog sustava kao da je zaražen koronavirusom, ali bez opasnih posljedica.

Martina Čizmić | 07.08.2020. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski zamjenik ministra zdravstva Oleg Gridnev objavio je kako će upravo rusko cjepivo protiv COVID-19 biti prvo registrirano u svijetu. Istaknuo je kako će cjepivo biti registrirano 12. kolovoza, a nakon toga će se započeti s cijepljenjem medicinskih radnika i starijih osoba.

Cjepivo je razvio moskovski Gamelei Center. Prva su klinička testiranja započela još sredinom lipnja u moskovskom Sveučilištu Sečenov, a rezultati su se pokazali veoma obećavajućima. Temelji se na adenovirusu, odnosno virusu koji uzrokuje običnu prehladu. Umjetno stvoreni proteini u cjepivu imitiraju koronavirus te potiču imunološki sustav na veoma sličnu reakciju. Kako su pojasnili, nakon cjepiva, pacijent reagira kao da je prebolio virusnu infekciju, ali bez rizika po njegovo zdravlje i život.

Iako je ruska objava naišla na skeptične komentare među znanstvenicima na Zapadu, znanstvenik Vadim Tarasov sa Sveučilišta Sečenov istaknuo je kako njihovi znanstvenici više od 20 godina proučavaju način na koji se virusi prenose te su imali svojevrsnu prednost u odnosu na druge znanstvenike.

Kiril Dmitrijev, šef fonda koji je sufinancirao istraživanje i razvoj cjepiva, istaknuo je kako je potraga za cjepivom poput svemirske utrke.

Amerikanci su bili iznenađeni kad su čuli Sputnikovo pištanje. Isto je i s cjepivom. Rusija je bila prva, rekao je Dmitrijev u razgovoru za američke medije.

I brojne druge zemlje i institucije rade na razvoju različitih cjepiva protiv COVID-19. Zasad su najbliži konačnom cjepivu znanstvenici s britanskog Sveučilišta Oxford, koji provode klinička testiranja i čekaju konačne rezultate.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti