Radikalna nova teorija: Sunce je nekoć imalo blizanca, a to bi značilo da "Deveti planet" stvarno postoji

Naše Sunce imalo je blizanca, a Sunčev sustav možda krije još mnogo neotkrivenih patuljastih planeta, pokazala je nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Branimir Vorša | 25.08.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija objavljena nedavno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters zastupa razmišljanje suprotno općeprihvaćenom o Suncu kao jedinoj zvijezdi u našem sustavu.

Tu radikalnu teoriju postavili su profesor dr. Avi Loeb i student Amir Siraj sa Sveučilišta Harvard. U njoj tvrde da je Sunčev sustav jednom davno bio binarni zvjezdani sustav, odnosno da se sastojao od dvije zvijezde.

Većina zvijezda poput Sunca rođena je s binarnim parom, kaže Siraj.

Zvijezde se formiraju iz oblaka prašine i plina u svemiru. One se ne formiraju same, već u nakupinama, prije nego što se rasprše po svemiru. Takav je slučaj i sa Suncem, a Loeb i Siraj vjeruju da je bila riječ o zvijezdi mase slične Sunčevoj.

Ta se zvijezda sada može nalaziti bilo gdje u našoj galaksiji.

Prolazeće zvijezde mogle su vlastitim gravitacijskim poljem odvući Sunčeva blizanca, kaže Loeb.

Gdje se nalazi dokaz o "drugom Suncu"?

Tek kad se "drugo Sunce" ubaci u model spomenute studije, Oortov oblak, koji je sferična ljuska sačinjena od ledenih objekata u vanjskom dijelu Sunčeva sustava, postaje gust onako kako ga danas možemo vidjeti.

Binarni sustavi mnogo su učinkovitiji u hvatanju objekata od pojedinačnih zvijezda. Ako se Oortov oblak formirao onako kako ga danas vidimo, to sugerira da je Sunce doista imalo blizanca slične mase, koji je izgubljen prije nego što je Sunce napustilo svoje zvjezdano rodilište, kaže Siraj.

No postoji i još jedna uzbudljiva činjenica vezana za teoriju "drugog Sunca", a riječ je o takozvanom "Devetom planetu" (Planet Nine). Njihova studija predviđa postojanje više od jednog dodatnog planeta koji se kriju u vanjskom dijelu Sunčeva sustava.

Predlažu i da se teoriju "drugog Sunca" testira korištenjem opservatorija Vera C. Rubin u Čileu (VRO), čija 10-godišnja misija promatranja neba počinje 2021. godine i koja će moći opovrgnuti ili potvrditi teorije o Devetom planetu ili o crnoj rupi unutar Sunčeva sustava (isto Loebova i Sirajova teorija).

Ako VRO potvrdi postojanje Devetog planeta i porijeklo njegova hvatanja te ako pronađe populaciju slično uhvaćenih patuljastih planeta, onda će binarni model postati izgledniji od teorije "usamljene zvijezde" kao objašnjenja postanka Sunčeva sustava, naglašava Siraj.

VRO će svake tri noći, počevši od 2021. godine, napraviti fotografiju noćnog neba južne hemisfere, a svaka fotografija pokrivat će površinu jednaku površini 40 punih Mjeseca. Taj će opservatorij ujedno služiti i kao sustav upozorenja na događaje u našem susjedstvu u realnom vremenu.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti