RECENZIJA Honor 50 Lite: Smartphone za prosječne korisnike kojima nije bitan 5G

Na “lite” verziji Honora 50 ne bi imali ništa protiv da je procesor malo bolji te da ima podršku za 5G, no usprkos tome, i ovaj smartphone ima svoje adute.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2021. / 11:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što smo nedavno imali priliku recenzirati Honorov povratnički telefon u Hrvatskoj, model Honor 50 koji je ostavio prilično dobar dojam, na redakcijski stol stigao nam je još jedan Honorov smartphone. Ovog puta riječ je o modelu Honor 50 Lite, a već po ovom “lite” u imenu, jasno je što od njega možemo očekivati. Uspoređivati ova dva modela je nezahvalno jer ipak je riječ o uređajima koji nisu u istoj kategoriji te je ovaj model namijenjen onima koji traže neko cjenovno povoljnije rješenje na tržištu.

Kao i u slučaju modela 50, ono što je jako važno naglasiti jest da ovaj smartphone ima podršku za Googleove servise kao i klasični Androidi. Dakle, na njemu je instaliran Google Play, trgovina s koje možete preuzeti brojne aplikacije za Androide, instaliran je Gmail, YouTube i ostale Googleove aplikacije.

Procesor kao najslabija karika

Predstavljanje novih pametnih telefona Honor - 7 Honor u Zagrebu predstavio nove telefone namijenjene svima koji vole snimati video

Iako nam se dizajn modela Honor 50 više svidio, model lite dolazi s malo većim ekranom rastegnutim gotovo od ruba do ruba, čiju homogenost narušava jedino je malo šira rupica u zaslonu postavljena u gornjem lijevom uglu, a u kojoj u smještena kamera za selfije. Dijagonala ekrana iznosi 6,67 inča te je riječ o LCD-u frekvencije osvježavanja 60 Hz. Prikaz na velikom ekranu je dobar, a iako skrolanje nije uvijek fluidno, pogotovo na stranicama s više elemenata, općeniti dojam oko ekrana je prilično pozitivan.

Dojam oko performansi telefona ipak nije toliko pozitivan, što možemo pripisati procesoru smještenom ispod kućišta. Riječ je o vremešnom Snapdragonu 662 koji svojom brzinom neće oduševiti, pogotovo korisnike koji su navikli na malo jače uređaje na kojima se aplikacije pokreću instantno. Pri svakodnevnom korištenju slabiji procesor ipak ne utječe previše na iskustvo korištenja, no dojma smo kako je to najslabija karika ovog uređaja.

Na njemu smo zaigrali i PUBG i Call of Duty s kojima ovaj čipset nije imao nekih većih problema, no utrke poput Forze Street pokazale su se već izazovom, uz povremene trzaje i usporavanja. Model koji smo dobili na testiranje imao je 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka, pri čemu treba naglasiti da na telefonu nema utora za memorijske kartice pa su korisnici ograničeni na internu memoriju i eventualno na cloud.

Jako brzo punjenje

Pogled na stražnji dio telefona otkriva okrugli modul u kojem su smještene četiri kamere, dok je bljeskalica postavljena izvan tog kruga, u gornjem lijevom kutu. Rezolucija glavne kamere, koju će korisnici i najčešće koristiti, iznosi 64 MP te se s njom mogu snimiti prilično kvalitetne fotografije na koje, pogotovo u uvjetima s dovoljno osvjetljenja, nećete imati nikakvih prigovora. S noćnim fotografijama situacija je, naravno, drukčija, no uz dovoljno mirnu ruku, s ovim smo Honorom uspjeli snimiti i neke prilično dobre noćne fotografije.

Slika nije dostupna Honor se vraća na scenu, a kao glavni adut ističe - Googleove servise

Ostale kamere u krugu su 8MP širokokutna kamera, čija je kvaliteta ipak slabija u odnosu na glavnu kameru te 2MP makro kamera i 2MP dubinski senzor.

S baterijom kapaciteta 4300 mAh možete računati da će, uz prosječno korištenje, izdržati cijeli dan, ponekad i duže, a ono što nam se posebno svidjelo - jednako kao i na Honoru 50 jest punjač. U pakiranju se isporučuje 66W punjač uz koji se baterija može jako brzo napuniti. Nakon samo dvadeset minuta punjenja, već je bila na 70 posto kapaciteta, dok je do 100 posto trebalo samo nešto više od 35 minuta, što su fantastične brojke.

Oni koji traže uređaj za uživanje u multimediji bit će zadovoljni s velikim ekranom, no ne toliko i s jednim zvučnikom čija kvaliteta nije na visini pa je za bolji dojam svakako preporučljivo koristiti slušalice. Pohvalit ćemo 3,5 mm utor za slušalice smješten na gornjem dijelu telefona, no treba napomenuti kako se, za razliku od modela Honor 50, s ovim uređajem se ipak ne isporučuju slušalice.

Telefon pokreće Android 11 te, kako smo naglasili, ima puno podršku za Googleove usluge, a dolazi i s neizostavnim Honorovim Magic UI sučeljem.

Što se tiče ostalih stvari koje treba naglasiti oko ovog telefona, spomenut ćemo kako ima utor za dvije SIM kartice, ali nema podrške za 5G. Može se otključati pogledom, kao i senzorom za otiske prstiju smještenim na desnoj bočnoj strani uređaja te je integriran u tipku za paljenje telefona. Također, treba spomenuti i kako u pakiranju dolazi silikonska maska uz koju nije potrebno trošiti novac na druga rješenja za zaštitu.

Kome je namijenjen ovaj telefon

Honor 50 Lite svoje će kupce pronaći u korisnicima koji su za novi smartphone spremni potrošiti oko 2000 kuna, odnosno malo više. Na ovom je tržištu konkurencija snažna, a kao najjače adute u borbi s konkurencijom izdvojit ćemo ekran jako tankih rubova i prilično dobrog prikaza slike te bateriju, odnosno prvenstveno brzinu njenog punjenja. Oni koji traže telefone koji imaju snažnije procesore, ali i s kojima mogu surfati mrežom 5G brzinama, vjerojatno će preskočiti ovaj uređaj i potražiti neko drugo rješenje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti