Samsung objavio predviđanja o 6G-u: Evo kada stiže i što možemo očekivati

Iako još nismo ni počeli uživati u svim čarima 5G-a, iz Samsunga su već objavili informacije o dolasku mobilne mreže šeste generacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.07.2020. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok u većini zemalja 5G još nije zaživio (za razliku od teorija zavjera koje su se posljednjih mjeseci proširile diljem svijeta), iz Samsunga su objavili svoja predviđanja za mobilne mreže šeste generacije. Stručnjaci iz južnokorejske kompanije pripremaju se za lansiranje 6G-a 2028. godine, što je dvije godine ranije u odnosu na neke ranije informacije prema kojima bi 6G trebao zaživjeti 2030. Naravno, kako do tada ima jako puno vremena, jasno je kako bi se stvari mogle još više puta promijeniti te kako bi ta mobilna mreža mogla početi s radom prije, ali i kasnije u odnosu na predviđanja.

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija 5G je stvar prošlosti, Huawei već radi na 6G

A što bi nam to 6G mogao donijeti? Naravno, u prvom je planu brzina koja će biti višestruko veća u odnosu na 5G - na Venture Beatu govore o maksimalnim brzinama oko 1000 Gbps. Također, mobilna mreža budućnosti podržavat će i puno veću količinu uređaja po kvadratnom kilometru (10 puta više povezanih uređaja), a naravno, i latencija će biti puno bolja i iznosit će ispod 100 mikrosekundi.

Osim bržeg interneta koji će nam za jedno desetljeće biti potreban jer će veću brzinu zahtijevati proizvodi i usluge koje ćemo onda koristiti, automatizacija robota u tvornicama, kao i autonomna vožnja zahtijevat će i bolju stabilnost veze te još manju latenciju, što će sve donijeti 6G. Iz Samsunga spominju i tehnologije poput računalnog vida koji će premašiti percepciju ljudskog vida jer će strojevi imati više kamera, a podatke će procesuirati u rezolucijama, brzinama i različitim kutovima kakvima ljudsko oko ne može parirati.

Mobilna mreža šeste generacije omogućit će i potpuno uranjajuće iskustvo proširene stvarnosti, kao i "stvarne volumetrijske holograme" na mobilnim uređajima, ali i holograme stvarne ljudske veličine, što će zahtijevati velike brzine kakve ne može isporučiti niti 5G. Još jedna primjena 6G-a odnosit će se i na digitalne blizance, tj. digitalne replike, a Samsungovi inženjeri očekuju da će se ljudi, objekti i mjesta moći u potpunosti digitalno replicirati.

5G mreža, ilustracija Europska komisija prihvatila pravila za implementiranje 5G mreže

U stvarnosti, to bi nam omogućilo da istražujemo stvarnost u virtualnom svijetu bez vremenskih ili prostornih ograničenja, uključujući i jednosmjernu ili dvosmjernu interakciju između fizičkog svijeta i digitalnih blizanaca. Kao primjer, na Venture Beatu kažu kako bi ljudi mogli iskoristiti svog digitalnog blizanaca kako bi npr. posjetili ured, pri čemu bi se za fizičke interakcije oslonili na robote.

Kako će izgledati takva komunikacija digitalnih blizanaca i fizičkog svijeta, koliko će stvarni biti hologrami, saznat ćemo tek za desetak ili više godina, a nije teško pretpostaviti da je to samo mali dio noviteta i tehnoloških iskoraka koji nas očekuje tijekom sljedećeg desetljeća i koje će omogućiti 6G.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti