5G je stvar prošlosti, Huawei već radi na 6G

Huawei, unatoč svim problemima, već gleda u budućnost i radi na razvoju nove tehnologije.

Martina Čizmić | 02.10.2019. / 08:31

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija (Foto: AFP)

Iako u Huaweiju gledaju u budućnost i već rade na 6G tehnologiji, svjesni su da ona svjetlo dana neće ugledati još barem desetak godina.

Trenutačno se diljem svijeta najviše govori o novoj generaciji mobilnih mreža koje bi trebale biti mnogo brže i osigurati bolju pokrivenost, ali i omogućiti daljnji razvoj novih tehnologija kao što su to autonomni automobili. No 5G će još malo pričekati prije nego što postane uobičajena tehnologija u našim domovima, a već se radi na njezinu nasljedniku. Točnije, u Huaweiju su već počeli razvijati novu mobilnu tehnologiju koja će naslijediti 5G - 6G.

Paralelno radimo na 5G i 6G tehnologiji, i to već neko vrijeme, rekao je čelnik Huaweija Ren Zhengfei. Dodao je da se tehnologija još nalazi u veoma ranoj fazi te će biti potrebno još mnogo vremena prije nego što uđe u komercijalnu upotrebu. Prema njegovoj procjeni, bit će spremna za desetak godina.

Da bi nova mobilna tehnologija zaživjela u praksi, potrebno je mnogo priprema. Prije svega, potrebno je na razini cijele industrije dogovoriti točne standarde. Inicijalni pregovori oko 6G standarda već su započeli, ali za njihov dogovor možda će biti potrebne godine.

Dok se to ne dogodi, Huawei će se fokusirati na 5G i potpisivanje ugovora s partnerima diljem svijeta za gradnju 5G mreža i prodaju 5G mrežne opreme.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti