Što bi se dogodilo kad bi Rusija odvojila svoj dio Međunarodne svemirske postaje? NASA je dala jasno objašnjenje

S obzirom na to koliko je tijekom godina novca i truda uloženo u ISS, teško je za vjerovati da bi Rusi samo odjednom napustili taj projekt i poručili Amerikancima (i Europljanima) - snalazite se kako znate i umijete.

Martina Čizmić | 18.03.2022. / 14:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napetosti koje je uzrokovala Ruska invazija u Ukrajinu, ne ogledaju se samo u svjetskoj politici i gospodarstvu, već i u suradnji na svemirskim projektima. I dok je ESA zaustavila zajedničku misiju s Rusijom, ali istaknula da će nastaviti surađivati na projektima vezanim uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), iz NASA-e dolaze prilično diplomatski odgovori.

Unatoč tome što su izrečene brojne sankcije Rusiji, kad je svemirski program u pitanju - suradnja se nastavlja. Tako će se i američki astronauti Mark Vande Hei, koji se trenutno nalazi na ISS-u, na Zemlju vratiti ruskom letjelicom Sojuz, koja bi na ISS trebala dovesti tri ruska kozmonauta.

Slika nije dostupna Roscosmos potvrdio: Unatoč svemu, američki astronaut na Zemlju se vraća - Sojuzom

Roscosmos je potvrdio kako će se ta razmjena održati, unatoč situaciji na Zemlji jer je svim stranam u interesu da projekt ISS-a nastavi s radom.

No, nedavno objavljen kontroverzni video, koji je objavio šef Roscosmosa, Dimitrij Rogozin, a u kojem se ruski dio ISS-a odvaja od američkog i postaje samostalna svemirska postaja, zabrinuo je mnoge i postavio pitanje - mogu li Rusi to zaista i napraviti?

Iz NASA-e su odlučili objasniti cijelu situaciju i dati jasne odgovore. Na svojoj su službenoj stranici objavili što bi se moglo dogoditi ako Rusi odluče napustiti Međunarodnu svemirsku postaju.

Slika nije dostupna Prijete li Rusi Amerikancima u svemiru? Ruski državni medij objavio bizaran video ISS-a

Prema NASA-i, situacija baš i nije tako jednostavna kako je prikazano u dotičnom videu. Naime, ISS je osmišljen kao zajednički projekt, pa tako podrazumijeva da u svakom trenutku na njemu budu i ruski kozmonauti i NASA-ini astronauti. Kako objašnjavaju u NASA-i, ruski i američki dio postaje oslanjaju se međusobno jedan na drugog za normalno funkcioniranje.

NASA-ini i Roscosmosovi članovi posade nisu obučeni za upravljanje tuđim segmentom bez pomoći. Ako dođe do kvara na američkom dijelu, samo su američki astronauti u potpunosti obučeni za odgovor. Ista je situacija i sa ruskim kozmonautima u slučaju kvara na ruskoj strani, naglašava NASA.

Osim toga, situaciju komplicira i činjenica da je sav pogon za ISS na ruskim leđima. Točnije, ruski segment i ruski teretni brod su ti koji će pogurati postaju u slučaju bilo kakvog manevra. S druge strane, američki segment opremljen je žiroskopom koji na dnevnoj bazi kontrolira orijentaciju i visinu na kojoj se postaja nalazi.

Slika nije dostupna ESA suspendirala misije s Rusijom: Ključno je osigurati normalan rad posade i same Međunarodne svemirske postaje

Ako Rusi odluče uskratiti pomoć tog broda, Amerikancima preostaje samo svemirski brod Cygnus, koji je tijekom testiranja pokazao određene sposobnosti za pomicanje postaje. Ali i u tim se slučajevim oslanjao na ruski dio za kontrolu visine. Cygnus jednostavno nema dovoljne sposobnosti da zamijeni ruske potisnike.

Promjene vezane uz trenutan način pogona zahtjevale bi značajni razvoj hardvera i softvera te značajno vrijeme i budžet za njegovu realizaciju, ističu iz NASA-e.

U prijevodu, simbioza ruskog i američkog dijela nužna je za normalan rad ISS-a.

Međunarodna svemirska postaja nije dizajnirana tako da se može rastaviti, a trenutna međusobna ovisnost svakog segmenta postaje onemogućava neovisno funkcioniranje američkog i ruskog segmenta, ističu iz NASA-e te dodaju kako ni jedan partner, trenutno, nema mogućnosti da funkcionira bez drugog.

A što se prijetnji o nekontroliranom rušenju ISS-a tiče, plan je da ISS u orbiti ostane do 2030. i nakon toga bude kontrolirano spuštena u ocean. Prema tranzicijskom planu koji su partneri već ranije razradili, ISS bi se u pravilan položaj postavio pomoću vlastitog i pogona svemirske letjelice koja bi ujedno odvezla posljednje astronaute s postaje. No, za svaki slučaj, NASA će provjeriti može li se koja američka komercijalna svemirska letjelica prilagoditi kako bi eventualno zamijenila ruske letjelice. Musk se već ranije ponudio da njegov SpaceX preuzme taj zadatak, ali mu za sad nitko nije konkretno odgovorio. 

Slika nije dostupna Reakcija iz Rusije na američke sankcije: Tko će spriječiti da "struktura teška 500 tona" padne na Europu ili SAD?

S obzirom na to koliko je tijekom godina novca i truda uloženo u ISS, teško je za vjerovati da bi Rusi samo odjednom napustili taj projekt i poručili Amerikancima (i Europljanima) - snalazite se kako znate i umijete.

Za sad će, čini se, ISS biti jedino mjesto na kojem će Amerikanci i Rusi surađivati. Ma kako napeta situacija bila na Zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti