Prijete li Rusi Amerikancima u svemiru? Ruski državni medij objavio bizaran video ISS-a

Rogozin očito prijeti programu ISS-a, prokomentirali su na Twitteru iz NASA Watcha, bloga koji prati svemirska istraživanja, a koji je prenio video.

Martina Čizmić | 06.03.2022. / 10:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se cijeli svijet okreće protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, u NASA-i pokušavaju održati status quo i zadržati koliko-toliko korektne odnose s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Naime, na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) trenutno borave i američki i ruski astronauti, a upravo su te dvije zemlje najveći ulagači u taj svemirski projekt.

Slika nije dostupna To će biti čudno i nezgodno putovanje: NASA-in astronaut uskoro će se vratiti na Zemlju s ruskom letjelicom

No, na Telegramu je ruski državni medij RIA Novosti objavio, u najmanju ruku, bizaran video koji prikazuje ruske astronaute kako se pozdravljaju sa svojim američkim kolegom, odlaze u ruski dio ISS-a i potom se - odvajaju.

 

 

Rogozin očito prijeti programu ISS-a, prokomentirali su na Twitteru iz NASA Watcha, bloga koji prati svemirska istraživanja i NASA-u, a koji je prenio video.

Podsjetimo, ISS bi u svemiru trebao ostati do 2030. godine, kad bi mu "istekao rok korištenja" i nakon čega bi se trebao sigurno srušiti negdje u ocean. Međutim, otkako su počele ruske ratne operacije u Ukrajini i međunarodna izolacija Rusije, iz Roskosmosa dolaze prijeteće poruke.

Prvo su postavili pitanje tko će upravljati ISS-om i spriječiti ga da nekontrolirano ne padne na Zemlju, potom prekinuli suradnju sa NASA-om oko isporuke raketnih motora, a sad su objavili i ovaj video.

Slika nije dostupna Reakcija iz Rusije na američke sankcije: Tko će spriječiti da "struktura teška 500 tona" padne na Europu ili SAD?

Slika nije dostupna Šef Roskosmosa prijeti: Ako nam hakirate satelite, to ćemo smatrati opravdanjem za rat!

Tijekom cijelog tog vremena iz NASA-e su pokušali održati suradnju stabilnom, i ne vezati ju uz političke poteze ruskog ili američkog vrha.

Pitanje je koliko bi se takav status quo mogao nastaviti, ako ruska strana nastavi s ovakvim provokacijama. U krajnjem slučaju, svijetu ne treba još jedna krizna situacija - poput Međunarodne svemirske postaje koja se dijeli na ruski i međunarodni dio.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti