To će biti čudno i nezgodno putovanje: NASA-in astronaut uskoro će se vratiti na Zemlju s ruskom letjelicom

Kada je Mark Vande Hei poletio na ISS napustio je svijet u pandemiji, a sada se vraća u svijet u kojem se prijeti nuklearnim oružjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2022. / 16:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je NASA-in astronaut Mark Vande Hei poletio na Međunarodnu svemirsku postaju 9. travnja prošle godine, najveći globalni problem bila je pandemija koronavirusa. Svijet u koji se uskoro vraća danas je potpuno drukčije mjesto u odnosu na onaj koji je Hei napustio prije nešto više od 11 mjeseci.

Slika nije dostupna Roscosmos prekida suradnju s EU partnerima: Nema više lansiranja europskih satelita Soyuzom

Za pandemiju koronavirusa gotovo nitko više i ne pita te su je s naslovnica svjetskih medija potisnule puno gore vijest. Krvavi rat u Ukrajini koji ostavlja tragične posljedice te ono što smo mislili da se više nikada neće dogoditi - prijetnje nuklearnim oružjem, danas su glavne globalne teme. Zbog invazije na Ukrajinu svijet je Rusiji nametnuo do sada neviđene sankcije, no čini se kako američko-ruske veze ipak neće popucati u svim sektorima.

Jedna od industrija unutar koje bi se (kakva-takva) suradnja trebala nastaviti jest - svemirska. Šef Roscosmosa već je opisao scenarij koji bi se mogao ostvariti u slučaju prekida suradnje na ISS-u. Taj scenarij uključuje pad postaje teške skoro 500 tona na SAD-a, Europu, Kini ili Indiju.

Iz NASA-e su naknadno objavili kako se s nametnutim sankcijama suradnja oko ISS-a neće promijeniti tako da nema straha oko pada postaje na Zemlju, iako postoji backup rješenje i za takav slučaj. Naime, pomoć u spašavanju postaje ponudio je, tko drugi, nego - Elon Musk.

No postoji još jedan potencijalni problem za NASA-u. A to je povratak Heija na Zemlju. S 355 uzastopnih dana koje će provesti u svemiru prije planiranog povratka prestići će astronauta Scotta Kellyja koji je na postaji uzastopno proveo “samo” 340 dana i postati rekorder. Nakon što obori rekord na Zemlju bi se trebao vratiti na isti način na koji je došao - sa Soyuzom. Ruskim Soyuzom.

Slika nije dostupna Starlink terminali stigli u Ukrajinu: Elon Musk ispunio obećanje i poručio potpredsjedniku ukrajinske vlade - "Nema na čemu"

S obzirom na situaciju u svijetu i tenzije u kojima se prijeti čak i nuklearnim ratom, jasno je koliko će taj put biti nezgodan i čudan. A to će biti vjerojatno i posljednji put da NASA-ini astronauti koriste usluge Soyuza.

Izvor: Futurism

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti