Starlink terminali stigli u Ukrajinu: Elon Musk ispunio obećanje i poručio potpredsjedniku ukrajinske vlade - "Nema na čemu"

Ukrajina je dobila Starlink terminale od SpaceX-a, koji će osigurati da ne dođe do prekida veze s internetom u toj zemlji. Elon Musk je time ispunio obećanje da će pomoći toj zemlji, koja se nalazi pod ruskom invazijom.

Branimir Vorša | 01.03.2022. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX je u Ukrajinu poslao kamion pun korisničkih terminala Starlink satelitskog internet sustava, otkriva fotografija koju je tvitao Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade, a koji je zamolio šefa SpaceX-a Elona Muska za pomoć tijekom ruske invazije.

Tijekom vikenda, Fedorov je u objavi na Twitteru poslao poruku Musku, tražeći od njega da Ukrajini osigura Starlink stanice. Musk je u odgovoru rekao da je usluga satelitskog interneta aktivirana za Ukrajinu i da je na putu još više terminala.

Jučer je Musk obećanje i ispunio te je na Fedorovljev najnoviji tweet odgovorio porukom - "Nema na čemu".

Kako se borbe nastavljaju u ukrajinskim gradovima, pojavila se zabrinutost da bi moglo doći do kibernetičkih napada na kritičnu internetsku infrastrukturu te zemlje, što bi moglo otežati odlazak vijesti iz zemlje ili ljudima da kontaktiraju svoje voljene. Ti su strahovi pojačani nakon nekih djelomičnih prekida rada interneta koji su se dogodili prošli tjedan.

Kako bi pristupili sustavu Starlink, potrošači moraju imati korisnički terminal, koji SpaceX prodaje izravno kupcima. Uz jasan pogled na nebo, terminali mogu slati i primati signale s bilo kojeg aktivnog Starlink satelita koji se nalazi iznad tog područja. Upravo su ti terminali otpremljeni u Ukrajinu, iako se na fotografiji ne vidi koliko ih ima.

Sateliti Starlink Musk pomaže s internetom: Starlink aktiviran iznad Ukrajine

Velik dio infrastrukture koja pokreće satelitski internet poslan je u orbitu, iako još uvijek ima dosta opreme na zemlji. Kako bi omogućili pristup internetu, sateliti moraju biti u mogućnosti komunicirati s fiksnim stanicama na Zemlji, koje su spojene na postojeće optičke kabele.

Još uvijek postoji mogućnost tehničkih problema ili kibernetičkih napada na satelitski internet poput Starlinka, jer i još jedan pružatelj usluga satelitskog interneta kaže da ima poremećaja u zemlji, zahvaljujući "cyber događaju", prenosi CNBC.

Starlink je SpaceX-ova ambiciozna inicijativa za internet iz svemira, čiji je cilj lansiranje desetaka tisuća satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi se osigurala pokrivenost širokopojasnom internetom svugdje na Zemlji.

Do sada tvrtka ima gotovo 2000 aktivnih satelita u orbiti. U siječnju, SpaceX je tijekom lansiranja uživo tvrdio da ima 145.000 aktivnih korisnika, a Musk je u tweetu u veljači implicirao da SpaceX ima više od 250.000 korisničkih terminala u proizvodnji.

Slika nije dostupna SpaceX lansirao Starlink Premium satelitski internet čija će mjesečna pretplata iznositi 500 dolara

Sad kad su terminali stigli u Ukrajinu, nejasno je kako će se točno koristiti ili distribuirati, iako je jedan korisnik Twittera objavio snimku zaslona tvrdeći da koristi uslugu u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Antene trebaju nesmetan pristup nebu, što može biti teško u ratnoj zoni. Osim toga, lokacije SpaceX-ovih terminala nisu izričito javne informacije, ali internetski tragači na Redditu pronašli su neke, uključujući i onu u susjednoj Poljskoj.

Unatoč tome što su narudžbe Starlinka prošle godine odgođene mnogim klijentima, neki članovi Starlink subreddita rekli su da bi bili spremni čekati duže, ako bi to moglo pomoći ljudima u Ukrajini. Drugi su pitali hoće li moći poslati svoje osobne terminale u zemlju. Diskutabilno je koliko bi te geste dobre volje bile praktične (ili čak izvedive), ali to je još jedan primjer da su ljudi spremni udružiti se kako bi podržali Ukrajinu.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti