SpaceX lansirao Starlink Premium satelitski internet čija će mjesečna pretplata iznositi 500 dolara

Zahvaljujući Muskovom satelitskom internetu, korisnici će moći surfati brzinama do čak 500 Mbps. Ako to budu mogli platiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2022. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pored toga što razvijaju najjaču raketu u povijesti s kojom bi ljudi mogli odletjeti na Mars te za ovu godinu planiraju svaki tjedan lansirati raketu u svemir, SpaceX želi i svima na svijetu omogućiti pristup brzom internetu. Iako je danas život gotovo pa nezamisliv bez interneta, za mnoge ljude diljem našeg planeta brza i stabilna povezanost s mrežom i dalje nije dostupna.

Gužva u Zemljinoj orbiti - 4 Gužva u svemiru: Sateliti najbogatijeg čovjeka na svijetu zamalo izazvali sudar? Kina optužila SAD za veliku prijetnju

SpaceX bi to, dakle, trebao promijeniti zahvaljujući Starlinku i brojnim satelitima koje su već poslali u svemir (a slat će ih i dalje) i putem kojih će korisnicima biti dostupan brzi internet. Naravno, tako nešto neće biti jeftino.

Ako želite nabaviti Starlink u Hrvatskoj, bit će prvo potrebno platiti nešto više od 4 tisuće kuna za infrastrukturu koja uključuje satelitsku antenu, stalak i ruter te dodatnih 650 kuna za poštarinu. Nakon toga, a jednom kada SpaceX-ov satelitski internet postane dostupan u našoj zemlji - što se očekuje početkom ili sredinom ove godine, bit će potrebno plaćati još 800 kuna mjesečno za samu uslugu. Trenutačna brzina Starlinkova interneta iznosi između 50 i 200-300 Mbps, iako su neki korisnici iz Kanade ranije objavili kako su uspjeli uhvatiti i brzine oko 400 Mbps.

SpaceX je ovaj tjedan predstavio i dodatnu uslugu - Starlink Premium koja donosi veće brzine pristupa internetu, ali i - veće cijene. Za početak, potrebno je platiti čak 2500 dolara za infrastrukturu te 500 dolara depozita kako bi, jednom kada usluga bude dostupna (što se očekuje tijekom ove godine) imali pristup servisu. Mjesečna pretplata za pristup tom servisu iznosit će čak - 500 dolara.

Slika nije dostupna SpaceX kontrolira više od trećine aktivnih satelita u svemiru, a još nisu gotovi

Za taj novac iz Starlinka kažu kako će korisnici imati pristup internetu pri brzinama od 150 do 500 Mbps, uz latenciju od 20-40 ms. Pored većih brzina, ova usluga trebala bi osigurati stabilan i brz pristup mreži i tijekom najvećeg opterećenja mreže te čak i pri ekstremnim vremenskim uvjetima.

Kako naglašavaju na stranici Input, Starlink je sa svakom instalacijom svog svemirskog interneta u minusu oko 800 dolara, no s vremenom i sa sve većim brojem korisnika u Muskovoj su kompaniji uvjereni kako će se situacija promijeniti i da će Starlink postati profitabilan biznis.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti