SpaceX kontrolira više od trećine aktivnih satelita u svemiru, a još nisu gotovi

U orbiti se već nalazi više od 1750 satelita SpaceX-a, a do kraja godine najavljena su nova lansiranja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2021. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Starlink je samo jedan od ambicioznih projekta Elona Muska s kojim želi omogućiti pristup brzom internetom svim mjestima na svijetu. Baziran je na satelitima putem kojih korisnici, koji prvo kupe odgovarajuću opremu, mogu pristupiti internetu. Kako je riječ o svemirskom, odnosno satelitskom internetu, jasno je kako cijena njegovu pristupu nije mala.

Slika nije dostupna Nevolje u raju: Musk uputio dramatičan email zaposlenicima SpaceX-a, kompanija ima velik problem

Kako bi svima na svijetu omogućio pristup Starlinku, SpaceX mora u svemir poslati dovoljan broj satelita. Ta bi brojka, prema dugoročnom planu, trebala iznositi više od 40 tisuća satelita, no za početak će biti dovoljan i puno manji broj da se omogući brz i stabilan pristup mreži.

SpaceX konstantno šalje svoje satelite u orbitu te se njihov broj, nakon jučerašnjeg slanja u svemir novih 36 komada, premašio 1750 satelita. Ta će brojka nastaviti rasti jer SpaceX do kraja godine planira čak još pet lansiranja raketa Falcon 9. S ovotjednim lansiranjem SpaceX je već oborio rekord s najviše godišnjih lansiranja raketa te im je to bilo 27 uspješno lansiranje u 2021.

Slika nije dostupna S Muskovim svemirskim internetom može se surfati i brzinama oko 400 Mbps

Još jedna zanimljiva stvar vezana uz Muskove satelite jest da Starlink sada kontrolira više od trećine ukupno aktivnih satelita u orbiti. Točnije, prema podacima koje su objavili na The Independentu, taj udio iznosi više od 36 posto te će već do kraja godine dodatno porasti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti