Nevolje u raju: Musk uputio dramatičan email zaposlenicima SpaceX-a, kompanija ima velik problem

Dok razvoj Starship letjelice napreduje, razvoj motora koji bi je trebao vinuti duboko u svemir - nazaduje.

Branimir Vorša | 01.12.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklog vikenda bilo je poprilično dramatično u SpaceX-u. Naime, šef kompanije, Elon Musk zaposlenicima je poslao e-mail u kojem je proglasio radni vikend zbog krize s proizvodnjom kompanijinog raketnog motora Raptor.

U pismu, čiju kopiju je dobio i portal The Verge, Musk je naveo da je SpaceX suočen s "istinskim rizikom od bankrota", ako se proizvodnja ne poveća kako bi podržala velik broj letova rakete Starship iduće godine.

Slika nije dostupna Musk objavio detalje o "svetom gralu" svemirskih letova

Podsjetimo, Raptor je ogroman SpaceX-ov motor koji koristi metan kao pogonsko gorivo i koji će se koristiti za letove SpaceX-ovog lansirnog sustava iduće generacije, odnosno Starshipa. SpaceX planira Starshipom ljude slati duboko u svemir, a u travnju ove godine kompanija je s NASA-om potpisala ugovor vrijedan 2,9 milijardi dolara da razvije Starship u letjelicu koja će američke astronaute vratiti na površinu Mjeseca 2025. godine.

SpaceX je ove godine intenzivno radio na razvoju i testiranju Starshipa na svojem poligonu za testiranja u Boca Chici u Teksasu, no ta letjelica još uvijek nije lansirana u orbitu.

Iz kompanije se trenutno nadaju da će prvi orbitalni let Starshipa provesti u siječnju ili veljači 2022. godine, no Musk je u svom e-mailu napisao kako SpaceX mora lansirati Starship najmanje jednom svaka dva tjedna da bi kompanija poslovala u plusu. A razvoj Raptora, očito, trenutno ne prati korak s razvojem Starshipa.

Musk je u e-mailu ustvrdio da su djelatnici SpaceX-a nakon odlaska ključnih viših menadžera iz kompanije, među kojima je i jedan koji je radio na razvoju Raptora, napravili dublji uvid u probleme oko proizvodnje Raptora te otkrili da su oni puno veći nego što je prvotno rečeno

Slika nije dostupna SpaceX sastavio svog gorostasa - najveću ikad napravljenu raketu za putovanje u svemir

Htio sam uzeti slobodan vikend, kao prvi slobodan vikend nakon dugo vremena, no umjesto toga bit ću na proizvodnoj liniji Raptora čitavu noć i tijekom vikenda, poručio je u mailu Musk. Isto tako, poručio je zaposlenicima da se svi pojave na poslu zbog novonastale situacije, osim ako nemaju kritičnu situaciju u obitelji ili ako se "fizički ne mogu vratiti u Hawthorne", odnosno sjedište SpaceX-a u Kaliforniji.

Osim što je namijenjen za slanje ljudi duboko u svemir, Starship bi trebao u orbitu ponijeti i iduću generaciju SpaceX-ovih Starlink satelita. SpaceX je dosad u orbitu lansirao tek prvu verziju (V1) Starlink satelita, većina od kojih nema međusobnu lasersku komunikaciju. U planu je lansiranje V2 Starlink satelita koji su puno veći i koji će moći međusobno komunicirati putem lasera, a prema Muskovim riječima, Starship je jedina raketa koja V2 satelite može dignuti u orbitu.

Falcon nema ni volumen ni potrebnu masu za stavljanje V2 satelita u orbitu. Satelit V1 je sam po sebi financijski slab, no V2 je jak, dodao je.

Slika nije dostupna Nije eksplodirao: Pogledajte prvo uspješno slijetanje SpaceX-ova Starshipa

Teško je sa sigurnošću znati je li SpaceX doista u financijskim problemima, jer iz te kompanije nisu odgovorili na upite američkih medija o problemima koje Musk spominje. No Musk je na Twitteru ublažio svoje riječi, rekavši da za bankrot ima malo izgleda, ali da to nije nemoguće, ako bi svijet zadesila nova globalna recesija.

 

 

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti