Musk objavio detalje o "svetom gralu" svemirskih letova

SpaceX već je uspio smanjiti troškove lansiranja u odnosu na konkurente, no konačni cilj je da cijena lansiranja bude oko jedan milijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2021. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX je u kratko vrijeme ostvario nekoliko velikih povijesnih dostignuća - od slanja astronauta na ISS pa do prve potpuno civilne misije u svemir, no jasno je kako Elon Musk ne misli stati na tome. Poznato je kako on vjeruje da bi ljudi mogli postati interplanetarna vrsta koja bi jednog dana mogla kolonizirati Mars, a jedan od važnih koraka u ostvarenju takvih planova jest raketa za višekratnu uporabu sa što manjim troškovima lansiranja.

Slika nije dostupna Musk priznao koji je bio najveći izazov tijekom nedavnog svemirskog leta - odlazak na WC

Takvu raketu Musk je na konferenciji Code održanoj u Los Angelesu nazvao "svetim gralom" te nije teško pretpostaviti koliko bi takva raketa mogla promijeniti svemirsku industriju i svemirska putovanja.

SpaceX je s Falconom već napravio veliki pomak jer korištenje te rakete smanjuje troškove lansiranja za trećinu ili polovinu u odnosu na alternative, dok bi se s novom raketom koju razvijaju (Starship) taj trošak mogao smanjiti na samo oko jedan posto. Mislimo da bi granični trošak lansiranja mogao biti ispod jednog milijuna dolara, uz mogućnost nošenja deset puta veće količine tereta u odnosu na Falcon 9, rekao je osnivač SpaceX-a.

Slika nije dostupna Civilna posada SpaceX-a sletjela na Zemlju nakon tri dana provedenih u svemiru: "Bilo je ovo sjajno putovanje"

Ono što sve zanima, a za što odgovor očigledno nema niti Musk, jest kada bi takvo nešto mogli očekivati, odnosno kada će biti dovršen projekt s kojim bi cijena lansiranja svemirske rakete mogla biti niža čak i od nekih sportskih automobila, naglasili su na stranici Nasdaq.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti