Musk priznao koji je bio najveći izazov tijekom nedavnog svemirskog leta - odlazak na WC

Prvi put u povijesti potpuno civilna posada lansirana je u orbitu, a iako je trodnevno putovanje prošlo bez većih problema, tijekom leta ipak su imali jedan izazov.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.09.2021. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muskov SpaceX niže uspjeh za uspjehom. Njegova svemirska tvrtka ušla je u povijest kada su prošle godine astronauti s letjelicom Crew Dragon odletjeli na Međunarodnu svemirsku postaju, a još jedan povijesni uspjeh postigli su prošli tjedan. Kako smo već pisali o tome, u orbitu je lansirana prva potpuno civilna misija koja se, nakon tri dana kruženja oko Zemlje, uspješno vratila na našu planetu.

Slika nije dostupna Novi ogroman uspjeh SpaceX-a: U svemir lansirana prva civilna posada, u orbiti iznad Zemlje ostat će puna tri dana

S obzirom na to da je let prošao bez problema i u potpunosti onako kako su to zamislili u SpaceX-u, to je bila još jedna odlična reklama za svemirski turizam. Nova grana turizma samo za one jako dubokog džepa još je u povojima, no u nekoliko mjeseci uspješno su obavljena tri leta različitih kompanija (podsjetimo, i Branson i Bezos su odletjeli u svemir) pa možemo očekivati kako će se u budućnosti sve više bogataša željnih avanture odlučiti na takva putovanja.

Trodnevno kruženje oko Zemlje u letjelici SpaceX-a, prema svim dostupnim informacijama, prošlo je bez problema, no Elon Musk priznao je kako su astronauti ipak imali jedan izazov - odlazak na WC. U objavi na Twitteru napisao je kako definitivno moraju nadograditi WC u Crew Dragonu. Iako nije išao detaljno u problematiku, nije teško zaključiti kako obavljanje nužde u svemiru zasigurno nije jednostavna stvar.

Privatnosti u tako malom prostoru baš i nema i WC je odvojen samo zastorom, no vjerovali ili ne, prednost ovog WC-a je - pogled. Naime, nalazi se direktno ispod staklene kupole iz koje se pruža spektakularan pogled na Zemlju.

Slika nije dostupna Nova usluga osiguravajućih kompanija: Police osiguranja za let u svemir

Podsjetimo, NASA je prošle godine na ISS lansirala najskuplji WC sustav u povijesti vrijedan čak 23 milijuna dolara.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti