Nova usluga osiguravajućih kompanija: Police osiguranja za let u svemir

Sve više ljudi, bolje rečeno bogataša, u budućnosti će želju za avanturama i egzotičnim putovanjima ispunjavati u svemiru. Sada mogu uplatiti i osiguranje za takve letove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2021. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom ovog desetljeća možemo očekivati da će pored aranžmana za egzotična putovanja u daleke zemlje, turističke agencije nuditi i - izlete i putovanja u svemir. Jeff Bezos i Richard Branson nedavno su nam pokazali kako će takvi svemirski izleti izgledati (iako se naknadno pokazalo da je let Virgin Galactica imao problema o kojima se nije govorilo tijekom leta), a ovaj tjedan na svemirsko putovanje trebali bi se uputiti i turisti u Muskovoj raketi.

Slika nije dostupna Američki regulator prizemljio Virgin Galactic: Do daljnjeg nema letova prema svemiru

Svoju priliku zbog povećane potražnje za takvim uslugama, odnosno svemirskim turizmom i putovanjima pokušat će iskoristiti i osiguravajuće kompanije. Naime, kako letovi budu učestaliji, odnosno kako sve više ljudi krene u svemirske avanture, mnogi od njih poželjet će se i osigurati, na sličan način na koji uplaćuju osiguranja kada idu na putovanja u strane zemlje. Pri čemu je, naravno, jasno da bi većina svemirskih nesreća mogla biti fatalna.

Prva ili jedna od prvih poznatih kompanija koja je odlučila iskoristiti veliku (buduću) potražnju za svemirskim turizmom i letovima jest osiguravajuća kompanija Battleface. Ova je tvrtka nedavno svoju ponudu putnih osiguranja proširila i ponudom osiguranja za put u svemir.

Uvođenjem ove ponude, koja je i dobar marketinški alat za kompaniju, njen izvršni direktor Sasha Gainullin rekao je kako ga današnja situacija podsjeća na rane dane putovanja zrakoplovima. Prva osiguravajuća polica napisana je za let iz 1911., godine, a prilikom prvog prekooceanskog leta iz 1927. i pilot Charles Lindbergh bio je osiguran. Uzbuđeni smo što smo jedna od prvih kompanija u 2021. koja će pružiti uslugu osiguranja pionirima svemirskog turizma koji žele uživati u slobodi putovanja u svemir, naglasio je Gainullin.

Slika nije dostupna Strahovita eksplozija! Umjesto u svemiru, krhotine rakete završile na tlu: Let trajao tek dvije i pol minute

Slična je situacija sada i sa svemirskim turizmom koji je u svojim pionirskim danima. Nakon što su Branson i Bezos osvojili svemir, makar na nekoliko minuta, ovaj tjedan red je i na SpaceX. U svemir ipak neće poletjeti Elon Musk, već četiri civila u sklopu misije Inspiration4 koja će biti puno duža i kompleksnija u odnosu na letove Virgina i Blue Origina. U SpaceX-ovoj kapsuli trebali bi provesti tri dana kružeći oko Zemlje brzinom većom od 27 tisuća km/h na visini od oko 575 km, pri čemu će krug oko naše planete napraviti svakih 90 minuta.

Nije poznato jesu li četiri civila uplatili osiguranje kod Battlefacea.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti