I SpaceX kreće sa turističkim svemirskim putovanjima: U svemir će poslati četvero civila

Isaacman će svoj put u svemir iskoristiti i u humanitarne svrhe. Naime, prikupljat će novac za dječju bolnicu St. Judes.

Martina Čizmić | 16.08.2021. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su Sir Richard Branson i Jeff Bezos odradili svoja turistička putovanja u svemir, na red je došao i SpaceX. No, za razliku od prve dvojice, na SpaceX-ovom letu neće biti Elona Muska.

Kako su priopćili iz SpaceX-a, sljedećeg mjeseca planiraju lansirati Inspiration4, prvu letjelicu koja će nositi u svemir tim neprofesionalnih astronauta.

Zanimljivo je kako je let zakupio 37.godišnji milijunaš Jared Isaacman, osnivač Shift4 Paymentsa i suosnivač Draken Internationala, koji za sebe tvrdi da je ovisnik o adrenalinu koji je, prema vlastitim izjavama, već upravljalo mlaznim zrakoplovima, ali nikad nije bio u svemiru. To želi promijeniti te je zato zakupio let u kapsuli Crew Dragon, a pridružit će mu se još tri osobe - Hayley Arcenaux, Sian Proctor i Chris Sembroski.

Zanimljivo, Isaacman će svoj put u svemir iskoristiti i u humanitarne svrhe. Naime, prikupljat će novac za dječju bolnicu St. Judes.

Ekipa se već uvelike priprema za let koji bi, prema najavam, trebao biti 15. rujna. Prošli su testiranje u komori za centrifugu, iskusili simulaciju lansiranja i slijetanja, ali i brojne druge fizički zahtjevne testove. No, morali su naučiti i kako kapsula Crew Dragon funkcionira, kako otvoriti i zatvoriti vrata, ali i brojne druge korake koji bi im možda mogli zatrebati.

Slika nije dostupna Muskova kapsula za svemirska putovanja ima zanimljiv dizajn koji jamči spektakularan pogled na svemir

Inače, kapsula Crew Dragon koju će koristiti Isaacman i njegova ekipa biti nešto drugačija od klasičnih kapsula u kojima astronauti putuju na Međunarodnu svemirsku postaju. Ova će kapsula imati veliku prozirnu kupolu kroz koju će putnici moći promatrati svemir.

Kako će izgledati SpaceX-ova civilna misija, vidjet ćemo 15. rujna, za kad je planirano lansiranje. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti