Muskova kapsula za svemirska putovanja ima zanimljiv dizajn koji jamči spektakularan pogled na svemir

Uz to što će kapsula omogućiti putnicima savršeno mjesto za promatranje svemira, ona skriva još jednu tajnu.

Martina Čizmić | 07.07.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dok se milijarderi Sir Richard Branson i Jeff Bezos utrkuju tko će prvi otputovati na turističko putovanje u svemir (Branson bi to trebao napraviti već ovaj vikend), Elon Musk o svojim planovima za putovanje trenutačno šuti. 

No to ne znači da u SpaceX-u ne razvijaju nove letjelice za buduće svemirske letove. Privatna misija, Inspiration 4, koja bi trebala krenuti prema svemiru u rujnu 2021., imat će nekoliko zanimljivosti.

Prije svega, to će biti prva misija na kojoj neće biti profesionalnih astronauta, već samo amateri, te će ujedno biti prva potpuno civilna misija. Osim toga, kapsula Crew Dragon, kakva se koristi za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, za tu će misiju izgledati nešto drugačije. 

Kako je otkrio zapovjednik misije Jared Isaacman, sam nos kapsule skrivat će staklenu kupolu koja će putnicima omogućavati nevjerojatan pogled od 360 stupnjeva na svemir i Zemlju. Na tom se mjestu inače skriva sustav za povezivanje s Međunarodnom svemirskom postajom, no kako na misiji neće biti usputnih stanica, takav sustav nije potreban. 

Uz to što će kapsula omogućiti putnicima savršeno mjesto za promatranje svemira, ona skriva još jednu tajnu. Naime, direktno ispod nje nalazi se WC. Tako će putnici moći sjediti "na tronu" i promatrati svemir ispred sebe. 

Isaacman je napomenuo kako će zavjesa odvajati ostatak posade od osobe koja "koristi kupolu" te tako osigurati barem vizualnu, ako ne zvučnu privatnost. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti