Strahovita eksplozija! Umjesto u svemiru, krhotine rakete završile na tlu: Let trajao tek dvije i pol minute

Tijekom prvog testnog leta nakon samo 2 i pol minute leta, pri brzini od oko 1 Macha, eksplodirala je raketa Alpha.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2021. / 15:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvo testiranje rakete Alpha aeronautičke kompanije Firefly Aerospace jučer je neslavno završilo nakon što je nakon 2 i pol minute leta raketa - eksplodirala. Da bi stvari mogle početi po zlu moglo se naslutiti nakon što je na kraju prvog odbrojavanja polijetanje odgođeno zbog “nedefiniranih tehničkih razloga”. Odbrojavanje je ponovljeno te je raketa uspješno poletjela oko 9 sati navečer iz vojne zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji.

Slika nije dostupna Američki regulator prizemljio Virgin Galactic: Do daljnjeg nema letova prema svemiru

No iako je trebala doseći brzinu od 1 Macha 67 sekundi nakon polijetanja, raketa je u tome uspjela tek nakon 2 minute i 20 sekundi, a deset sekundi nakon toga počela se nekontrolirano okretati te je eksplodirala. 

 Alpha je doživjela anomaliju tijekom prve faze polijetanja, što je rezultiralo gubitkom vozila, objavili su iz Firefly Aerospacea na Twitteru. Naknadno su u objavi za javnost komentirali kako je još rano govoriti o uzrocima problema te će oko toga provesti istragu.

Naglašavaju da, iako nisu ispunili sve što je planirano, neke su ciljeve misije ipak uspjeli ispuniti - poput samog polijetanja i nadzvučne brzine, a dobili su i brojne druge vrijedne podatke koje će se vremenom analizirati.

Alpha je u svemir nosila nešto više od 90 kilograma tereta - od cubesat satelita pa do različitih fotografija i uspomena iz raznih škola i obrazovnih institucija koje su trebale završiti u svemiru. No umjesto u svemiru, krhotine su završile na kalifornijskom tlu, a neki očevici tvrde kako je dio krhotina pao na obližnji grad Orcutt. Srećom, kako uvjeravaju iz Firefly Aerospacea, ljudskih žrtava pri tome nije bilo.

Slika nije dostupna Astronauti se dobro zabavljaju na ISS-u: Proslavili rođendan "lebdećom pizzom iz svemirske radinosti"

Iako, naravno, nitko nije zadovoljan s ishodom testnog leta, takva eksplozivna testiranja tijekom prvih letova potpuno novih raketa, naglašavaju na stranici Space.com, nisu neuobičajena. Naime, sličnih su problema imali i konkurenti Fireflya na ovom tržištu poput Rocket Laba, Virgin Orbita i Astre. S podacima koje su dobili i čija analiza tek slijedi, kao i s iskustvom koji su skupili s ovim neuspješnim letom, inženjeri iz Fireflya sada će prionuti na posao, ispraviti pogreške i nadati se da će drugo lansiranje biti uspješnije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti