Još jedan velik uspjeh za Muska: SpaceX-ova raketa Starship odradila je savršeno slijetanje i... spektakularno eksplodirala

Test je proveden besprijekorno... A onda su stvari krenule u spektakularnom smjeru.

Martina Čizmić | 04.03.2021. / 08:18

Često se može čuti uzrečica - "treća sreća". No za Elona Muska i ekipu iz SpaceX-a ta uzrečica ima i dobru i lošu konotaciju.

Naime, testni let prototipa rakete Starship, kojom Musk planira putovati do Mjeseca, pa čak i Marsa, proveden je točno onako kako je bio planiran. Raketa je poletjela s lansirne lampe u Boca Chica, Teksasu, dosegla zadanu visinu i onda se savršeno spustila. Time je SpaceX postigao ono što su željeli - odraditi test i napraviti prvo okomito spuštanje rakete Starship.

Međutim, veselje zbog velikog uspjeha trajalo je tek nekoliko sekundi. Čim je dotaknula mjesto slijetanja, raketa se počela naginjati na jednu stranu. Osam minuta kasnije raketa je spektakularno eksplodirala.

To je treći put da je raketa Starship nestala u vatrenoj eksploziji nakon, naizgled, uspješnog testa.

Zanimljivo, prijenos uživo samog testa na SpaceX-ovoj stranici prekinut je nakon što je raketa uspješno sletjela. No obožavatelji koji su promatrali slijetanje, nastavili su na svojim kanalima prenositi sve što se događa te su uhvatili trenutak eksplozije koji je raketu ponovno odbacio u zrak prije no što se srušila na zemlju i nestala u plamenu.

Musk je ovaj uspješno-neuspješni test samo kratko prokomentirao na svom profilu na Twitteru riječima "RIP SN10, časno otpuštanje".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti