Američki regulator prizemljio Virgin Galactic: Do daljnjeg nema letova prema svemiru

FAA tvrdi da su problemi koji su se pojavili na povratku na Zemlju mogli ugroziti posadu, a iz Virgin Galactica to opovrgavaju.

Hina | 03.09.2021. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka agencija za zrakoplovstvo (FAA) objavila je u četvrtak da svemirski brod tvrtke Virgin Galactic neće ponovo letjeti sve do zaključenja istrage o incidentu tijekom leta u srpnju kada je nekoliko minuta u svemiru bio i milijarder Richard Branson, utemeljitelj tvrtke.

Svemirski brod SpaceShipTwo tvrtke Virgin Galactic neće moći letjeti dok FAA ne odobri izvješće o istrazi ili navede da problemi povezani s incidentom ne utječu na javnu sigurnost, navodi se u izjavi.

Slika nije dostupna Let na vlastitu odgovornost: Još nema prave regulative za svemirski turizam

Istraga se vodi o odstupanju od putanje tijekom tog leta u srpnju koji je bio pomno medijski popraćen i koji je trebao obilježiti ulazak tvrtke u doba svemirskog turizma.

SpaceShipTwo je odstupio od putanje koju je odobrila kontrola zračnog prometa, u povratku prema Spaceport America, svemirskoj bazi koju tvrtka koristi u pustinji Novog Meksika, navodi se u priopćenju.

Slika nije dostupna Richard Branson: "Ništa me nije moglo pripremiti za taj spektakularan pogled na Zemlju! Dobro došli u novu eru svemirskih putovanja!"

U srijedu je list New Yorker objavio članak u kojem stoji da su u kokpitu broda tijekom leta bila upaljena sigurnosna upozorenja, koja upozoravaju na težak problem koji je mogao dovesti do smrtonosnog ishoda.

Problem putanje mogao je ugroziti fazu povratka na Zemlju, navodi taj list.

Slika nije dostupna Želite na put u svemir? Objavljena cijena za let Virgin Galacticom, a ako vam je to skupo, možete se prijaviti i na neki od reality showova

U priopćenju prije objave FAA, Virgin Galactic je oštro osporio zaključke tog članka.

Kada se brod našao na udaru vjetrova na velikim nadmorskim visinama, to mu je promijenilo putanju, a piloti i sustav pratili su putanju kako bi ostali u sklopu parametara misije, precizirala je tvrtka. Naši piloti su prikladno odgovorili na promijenjene uvjete leta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti